Doua regiuni din Romania specializate in agricultura in primele 10 din UE

0
1867
regiuni agricultura

Într-un raport Eurostat publicat recent , raport ce se refera la cele mai specializate regiuni din cadrul Uniunii Europene în funcție de ramurile principale ale economiei,  Romania este prezenta cu doua regiuni.

Există o mare varietate în structura economică a regiunilor din Uniunea Europeană. Eurostat a publicat o analiza mai aprofundată asupra valorii adăugate brute a șase activități economice principale din regiunile UE, disponibile în conturile regionale la nivelul NUTS 3, pentru a analiza specializarea economică a acestora în 2017. Despre clasificarea  NUTS 3 a regiunilor UE cititi mai multe aici

Actuala pandemie de coronavirus poate afecta regiunile în mod diferit pe termen scurt , în funcție de sectoarele economice în care sunt specializate. Regiunile specializate în administrația publică și serviciile de sănătate vor fi afectate diferit de cele specializate în meserii distributive și turism.

Agricultură, silvicultură și pescuit

Ileia,regiune situata pe coasta de vest a Greciei, este regiunea NUTS 3 cea mai specializată în agricultură, silvicultură și pescuit din UE. În 2017, 24,3% din valoarea adăugată brută creată în Ileia provenea din cultivarea porumbului, roșiilor dar si din alte activitati, precum cresterea animalelor și pescuitul (în special de calmar).

Silistra, zona situată la Dunăre apropiată de Călărași, în nordul estului Bulgariei, cu solul său fertil, a fost specializată și în agricultură; agricultura a reprezentat 22,8% din valoarea adăugată a regiunii în 2017. Regiunea vecină, de pe malul stâng al Dunării, zona românească a Călărașiului este, de asemenea, puternic specializată în agricultură, cu 20,4% din valoarea adăugată brută a regiunii provenind din agricultură în 2017.

Alte regiuni care au obținut aproape 20% din valoarea adăugată brută totală din agricultură în 2017 au inclus Pella (19,6%) în Grecia, Bjelovarsko-bilogorska županijathe (județul Bjelovar-Bilogora) (19,5%) în Croația și Almería (19,2%) în Spania cu serele sale și producția mare de legume.

Alaturi de Călărași, a doua regiune ce intră în acest clasament realizate de Eurostat este Ialomița cu un procent de 18,4% valoare adăugată brută provenită din activitățile agricole.

De menționat este faptul că România nu mai e prezentă la niciun alt capitol din acest raport cu regiuni specializate în alte activitați economice.

Industrie, inclusiv energie

Pe lângă industriile de producție , această categorie include și exploatarea minieră și carierele și furnizarea de energie electrică, gaze și apă. Lista Top 10 a regiunilor NUTS3 cele mai specializate în industrie este dominată de regiunile germane, în special cele asociate cu producția de mașini, oțel și produse chimice. Wolfsburg (75,5% din valoarea adăugată brută provine din industrie în 2017), Ingolstadt (72,4%) și Dingolfing-Landau (68,2%) sunt strâns asociate cu producătorii  mari de mașini. A patra regiune de pe listă, Salzgitter (66,4%), are o secțiune industrială destul de diversificată, în timp ce economia Ludwigshafen (65,6%) este dominată de producția chimică.

Surprinzator, Bulgaria apare în acest top  cu doua regiuni puternic specializate in productia industriala, Sofia si Stara Zagora. Aceste regiuni au 62,1% respectiv 57,9% valoare adaugata bruta provenita din industrie.

Constructii

Construcțiile acoperă dezvoltarea de proiecte de construcții și construcții de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, precum și construcții civile de drumuri, căi ferate, proiecte de utilități etc.,  dar și activități de construcții specializate.

În general, valoarea adăugată brută din construcții are o importanță relativ limitată în toate regiunile UE. Neumarkt in der Oberpfalz Germania, aproape de Nürnberg și München, are cea mai înaltă specializare în construcția tuturor regiunilor NUTS 3 din UE; construcția a contribuit cu 15,3% din valoarea adăugată brută totală în regiune în 2017. Urmează îndeaproape regiunea belgiană Neufchâteau (15,0%), Mittelburgenland (14,7%) în Austria și Deggendorf (14,5%) în Germania.

De menționat este ca Slovacia este prezenta cu doua regiuni in care constructiile au avut o pondere importanta si Polonia cu o regiune din Sud ,Nowasadeski, situata la sud de Cracovia.

Comerț, turism, transport și comunicații

Această categorie acoperă o gamă largă de activități economice, inclusiv comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și bunuri de uz casnic; hoteluri și restaurante; transport și comunicare. Regiunile NUTS 3 din UE cele mai specializate în aceste activități economice sunt toate destinații turistice bine cunoscute; opt dintre Top 10 regiuni sunt situate în sau de-a lungul Mediteranei. Cinci regiuni grecești și trei regiuni spaniole figurează în Top 10.

Regiunea greacă Andros, Thira, Kea, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Syros, Tinos, care cuprinde grupul insular Cyclades, a creat mai mult de jumătate (53,9%) din valoarea adăugată brută în 2017 din aceste activități economice. Același lucru s-a aplicat regiunii spaniole Fuerteventura din Canare (51,6%), regiunea de schi și drumeție din Tiroler Oberland (51,5%) în Austria și regiunea greacă Zakynthos (51,2%) în Marea Ionică. În acest top se mai afla si Regiunea Dubrovacko  ce cuprinde zona turistica din Croatia din jurul Dubrovnikului.

Servicii financiare și asigurări

Pe lângă intermedierea financiară, această categorie cuprinde și activități imobiliare, închiriere și activități de afaceri. În partea de sus a listei regiunilor UE, cea mai specializată în activități de finanțe și asigurări se află regiunea relativ mică a Bavariei din Coburg (Kreisfreie Stadt). Fiind sediul unui cunoscut asigurător german, o jumătate (49,6%) din valoarea adăugată brută a Coburg a fost generată din astfel de activități în 2017.

Celelalte regiuni NUTS 3 din lista Top 10 includ mai multe centre financiare și de afaceri mari europene. În Hauts-de-Seine, la marginea de vest a Parisului, activitățile financiare și de asigurare au reprezentat 48,4% din valoarea adăugată brută (date din 2016), în timp ce în Luxemburg au reprezentat 46,9% din valoarea adăugată brută în 2017.

Groot-Amsterdam din Olanda, cu numeroasele sale sedii de afaceri internaționale, a generat 44,1% din valoarea adăugată brută din aceste activități. Regiunile germane Main-Taunus-Kreis și Frankfurt am Main fac parte din regiunea metropolitană din Frankfurt. Ambele sunt extrem de specializate în activități financiare și servicii de asigurari, cu 43,8% și, respectiv, 42,8% din valoarea adăugată brută în 2017, ceea ce reflectă poziția Frankfurtului ca principal centru financiar internațional.

Administrația publică și alte servicii

Această categorie acoperă, de asemenea, o gamă largă de activități economice, de la administrarea pubiană la securitate socială, educație, sănătate și servicii sociale până la alte activități de servicii. Regiunea franceză Mayotte, situată în Oceanul Indian, este caracterizată de șomaj ridicat și activitate economică scăzută. Aceasta se reflectă în importanța ridicată a administrației publice, securității sociale, educației, sănătății și serviciilor pentru economia sa; aceste servicii au reprezentat 55,7% din valoarea adăugată brută a regiunii (date din 2016), cea mai mare dintre toate regiunile NUTS 3 din UE.

Următoarele regiuni din această listă de top 10 sunt cele două enclave spaniole de pe coasta nord-africană, Melilla și Ceuta. Administrația publică și alte servicii au constituit, respectiv, 51,8% (Melilla) și 51,3% (Ceuta) din valoarea adăugată brută regională în 2017.

Această comparație analizează regiunile la nivelul NUTS 3, care definește regiuni mici pentru diagnostice specifice. Germania reprezintă aproape o treime din regiunile NUTS 3, ceea ce ar putea explica de ce atât de multe regiuni germane apar în aceste Top 10 liste. Mai multe informații despre clasificarea NUTS a regiunilor europene găsiți aici.

Aceasta specializare a unor regiuni europene nu este neaparat un lucru foarte bun, mai ales in contextul acestei crize de coronavirus.

O eventuala recesiune economica ce  este preconizata a se instaura in zona UE dar si la nivel mondial va scoate la iveala vulnerabilitatea regiunilor puternic specializate, ce îsi iaumai mult de jumatate din valoarea bruta adaugata din una sau maxim doua ramuri ale economiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here