Care sunt domeniile cele mai afectate de scăderea investițiilor în producție

0
955

Potrivit scenariului macroeconomic central al Băncii Transilvania (BT), citat de Mediafax, dinamica anuală a investițiilor productive ar putea decelera de la 4,7% anul trecut la 3,6% anul acesta, la 3,1% anul viitor, respectiv 1,1% în 2020.

Estimarea se bazează pe datele privind evoluția producției industriale în august și primele opt luni ale acestui an, care au fost anunțate de Institutul Național de Statistică (INS).

În analiza BT, semnată de Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică al BT, se scrie:

„Conform acestor statistici dinamica anuală a industriei a decelerat în august, situându-se sub ritmul potențial, pe fondul resimțirii tensiunilor comerciale globale și a normalizării consumului privat pe plan intern.

Estimările econometrice elaborate indică faptul că producția industrială a continuat să evolueze sub ritmul potențial în august, confirmându-se maturitatea ciclului investițional post-criză, evoluție influențată de tensiunile comerciale globale și de acumularea de provocări din sfera echilibrului macroeconomic pe plan intern”.

Producția industrială a crescut cu 0,4% în august, lună/lună, după ajustarea cu 1,7% din iulie, potrivit datelor INS, evoluția fiind determinată de redinamizarea componentei prelucrătoare, avans cu un ritm lunar de 1,2%. De asemenea, ramura energie & utilități a crescut pentru a treia lună la rând în august, cu 0,9% față de iulie. Pe de altă parte, ramura extractivă a scăzut cu un ritm lunar de 3,1%.

În dinamică an/an, producția industrială a decelerat de la 7,3% în iulie la 3,7% în august, cea mai slabă evoluție din luna mai și, totodată, sub ritmul potențial. „Această evoluție a fost determinată de temperarea componentei prelucrătoare, de la 8,2% an/an în iulie la 4,1% an/an în august (cel mai redus nivel din mai), pe fondul resimțirii tensiunilor comerciale globale”, se explică în analiza BT.

Componenta energie & utilități a crescut cu 4,4% an/an, iar ramura extractivă s-a ajustat cu 3,2% an/an în august.

„Din perspectiva analizei pe marile grupe industriale, se evidențiază declinul producției de bunuri de folosință îndelungată, cu 3,2% an/an, și decelerarea producției de bunuri de capital, la 6,3% an/an, în august”, se menționează în analiza BT.

Producția de bunuri intermediare a urcat cu 6,6% an/an, dar producția de bunuri de uz curent s-a ajustat cu 2,4% an/an în a opta lună din acest an. Astfel, în perioada ianuarie-august anul curent, producția industrială a consemnat un avans de 4,5% an/an.

„Evoluția a fost determinată de majorarea componentei prelucrătoare cu 5,5% an/an, pe fondul climatului pozitiv din zona euro (principalul partener economic) și evoluției consumului privat intern la un ritm apropiat de potențial. De asemenea, ramura extractivă a consemnat un avans de 1,9% an/an”, se adaugă în analiza BT.

Pe de altă parte, componenta energie & utilități s-a ajustat cu 0,4% an/an. Analiza pe marile grupe industriale evidențiază majorarea producției de bunuri de capital cu 9,3% an/an, în intervalul ianuarie-august, evoluție susținută de nivelul redus al costurilor reale de finanțare.

„Producția de bunuri de folosință îndelungată a urcat cu 0,6% an/an, ceea ce confirmă faza de maturitate din sfera consumului privat, principala componentă a PIB în România și în Uniunea Europeană”, se subliniază în analiza BT.

Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare din perspectiva evoluției producției, în primele opt luni ale anului curent, au fost: farmaceutică (12,4% an/an), autovehicule transport rutier, remorci, semiremorci (14,2% an/an), echipamente electrice (18,1% an/an) și mașini, utilaje, echipamente (24,5% an/an).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here