Dinu Pescariu alături de Claudiu Florică, au împins meciul cu justiţia, în „Dosarul Microsoft”, în tie-break şi au ieşit basma curată. Instanţa a decis… Au comis fapta, însă aceasta s-a prescris. Rămân liberi dar fără bani

0
1372

După ce au albit peste 22 de milioane de dolari, cei doi denunţători din Dosarul Microsoft, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, au scapat de acuzaţii, infracţiunile comise fiind prescrise. Prejudiciul face parte dintr-un dosar separat, pentru care magistraţii au menţinut sechestrul pus pe mai multe sume de bani.

Conform motivării emise de instanţa Tribunalului Bucureşti, în data de 24 martie, aceasta a decis încetarea procesului penal faţă de Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, judecaţi pentru spălare de bani dar au menţinut măsurile asigurătorii dispuse asupra mai multor sume de bani: „10.858.479 de dolari de la Claudiu Florică, 10.858.479 de dolari- de la Dinu Pescariu şi 1.070.557 de dolari de la afaceristul Dragoş Şerban Stan (implicat în tranzacţiile financiare din acest caz, dar care a primit clasare de la DNA)”

Din declaraţiile martorilor audiaţi în acest caz rezultă că Pescariu şi Florică au fost în egală măsură implicaţi în înfiinţarea societăţilor de tip offshore, prin intermediul cărora a fost spălată suma de 22.787.515 de dolari.

Acuzaţiile procurorilor DNA

Acest caz a ajuns pe rolul instanţelor în luna februarie 2018 când Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost trimişi în judecată în calitate de reprezentanţi ai societăţilor Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, implicate în afacerea „Microsoft”, fiind inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. Tot atunci DNA a anunţat finalizarea cercetărilor în dosarul Microsoft făcând bilanţul soluţiilor dispuse printre care şi clasarea cauzei faţă de şapte foşti miniştri: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu.

În dosarul lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, suma de 22.787.515 de dolari, care reprezenta aproximativ o treime din folosul necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, în afacerea “Microsoft”, a făcut obiectul infracţiunii de spălare de bani. “Concret, în vederea disimulării originii ilicite a sumei de 22.787.515 de dolari, a fost încheiat un contract de consultanţă fictiv între Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG. În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG, suma de 15.553.878,86 de dolari la data de 11 mai 2004 şi suma de 7.233.510,86 de dolari la data de 30 noiembrie 2004”, spun procurorii.

Termenului general de prescripţie a răspunderii penale a celor doi, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, s-a împlinit la data de 2 decembrie 2012.

Comisioane către demnitari

Conform motivării judecătorilor Tribunalului Bucureşti, a rezultat, din declaraţiile martorilor audiaţi, că Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost în egală măsură implicaţi în înfiinţarea societăţilor de tip offshore, prin intermediul cărora au spălat suma de 22.787.515 de dolari.

“Contrar susţinerilor apărării, chiar dacă inculpatul Florică Claudiu Ionuţ nu figurează ca proprietar al activelor societăţii Profinet AG, în fapt a fost persoana care, alături de inculpatul Pescariu Dinu Mihail, a dat instrucţiuni precise suspectului Stan Dragoş Şerban cu privire la toate operaţiunile bancare desfăşurate prin contul acestei societăţi, astfel cum a rezultat din declaraţiile de martor analizate mai sus, dar şi din înscrisurile bancare aflate la dosarul de urmărire penală. De altfel, inculpatul Florică nu a explicat cum a ajuns să primească în contul personal suma de 2.830.000 USD din sumele încasate de suspectul Stan Dragoş Şerban de la Zonko Overseas Ltd. (vol.75, fil.1-3), dacă nu avea nicio implicaţie în această operaţiune.
De altfel, toţi martorii audiaţi în cauză au declarat că parte din suma de bani obţinută ca urmare a încheierii contractului de închiriere licenţe Microsoft a fost destinată platii unor comisioane pentru angajaţi din administraţia centrală care ajutaseră la semnarea contractului cu Guvernul României în 2004, iar pentru a justifica aceste plăti, din dispoziţia inculpaţilor Florică şi Pescariu au fost înfiinţate societăţi de tip offshore pe numele a diferite persoane (…), de unde au fost transferate importante sume de bani”.

Apărările formulate de Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, au fost respinse de instanţă

În timpul dezbaterilor, cei doi inculpaţi au susţinut că banii transferaţi nu provin din infracţiunea de abuz în serviciu, ci din conturile Fujitsu Siemens Computers, care în baza contractului de consultanţă şi de furnizare servicii s-a angajat să plătească, în contul Profinet AG, cu titlu de contraprestaţie, doua sume de bani: 15.553.878,86 USD la data de 11 mai 2004 şi 7.233.510,86 USD la data de 30 noiembrie 2004.

Conform procurorilor DNA, aceste sume au tranzitat o serie de conturi ale firmelor off-shore: Slytehrin Marketing Ltd si Zonko Overseas Ltd, în perioadă mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă, în mod fictiv, a unor servicii de consultanţă.

Prin urmare: “Tribunalul reţine că această susţinere nu are temei probator, de altfel chiar inculpatul Florică Claudiu a recunoscut cu ocazia audierii în calitate de martor în faza de urmărire penală că respectivul contract încheiat cu Profinet AG era fictiv”.

În plus, declaraţia lui Claudiu Florică a fost completată cu declaraţia de martor şi de suspect a unei alte persoane implicate în acest caz, care a explicat pe larg care a fost scopul înfiinţării societăţii offshore Profinet AG.

Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au cerut instanţei, achitarea, în baza prevederilor potrivit cărora “fapta nu este prevăzută de legea penală” şi “nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea”, însă cererile le-au fost respinse de judecători.

“Concluzionând, instanţa reţine că infracţiunea premisă este cea de abuz în serviciu (cu privire la care instanţa a efectuat aprecieri cu privire la întrunirea elementelor de tipicitate doar sub aspectul laturii obiective, fără a face referiri la vinovăţia funcţionarilor publici implicaţi având în vedere soluţia procurorului de caz faţă de aceste persoane) şi că infracţiunea de spălare a banilor are ca obiect suma de 22.787.515 USD, reprezentând o parte din folosul patrimonial necuvenit obţinut din infracţiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria în urma încheierii cu Guvernul României a contractului comercial de închiriere licenţe nr.0115RO/15.04.2004 şi a actului adiţional nr.1 privind extinderea acestuia pentru produsele educaţionale Microsoft.
Pe cale de consecinţă, instanţa reţine că infracţiunea de spălare de bani există şi a fost săvârşită de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail cu vinovăţia prevăzută de lege, motiv pentru care va respinge ce nefondate apărările acestora de a se dispune achitarea acestora în temeiul art. 16, alin.1, lit. b) teza I sau art. 16, alin.1, lit. c) Cod proedură penală.
Nefiind incidente cazurile prevăzute la art. 16, alin.1, lit. a) şi d) Cod procedura penală, instanţa în temeiul art. 396, alin. 6 şi 8 Cod procedură penală va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpaţii Florică Claudiu Ionuţ şi Pescariu Dinu Mihail ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.”

Cum a funcţionat schema de spălare a banilor pusă la cale de cei doi inculpaţi

În motivarea Tribunalului Bucureşti se găsesc mai multe declaraţii date de diverşi martori, unii cu identitate reală, alţii cu identitate protejată. Relevantă este mărturia martorului cu identitate protejată “Andrei Vasile”, dată în data de 14 octombrie 2014.

“După semnarea contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, prin Fujitsu Siemens Computers, Dragoş Stan, la solicitarea lui Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, mi-a propus să accept să apar ca beneficiar al unui offshore. Nu am discutat în prealabil cu niciunul dintre cei 3, respectiv Dragoş Stan, Claudiu Florică ori Dinu Pescariu, care era scopul înfiinţării sau preluării acestui offshore de la Dragoş Stan pe numele meu.
Nu pot preciza cu exactitate modalitatea în care am fost declarat beneficiar real al acestui offshore, însă îmi amintesc cu precizie faptul că în anul 2004 m-am deplasat la solicitarea lui Claudiu Florică, cu avionul, în Elveţia, la banca care se chema Bank Leu Ltd, fiind însoţit de Claudiu Florică la bancă mai sus arătată. Claudiu Florică mi l-a prezentat pe Christian Sieber, ofiţerul lui de cont şi în prezenţa lui Claudiu Florică şi la solicitarea acestuia am acceptat să dau un specimen de semnătură în bancă pentru acel offshore, pe care l-am considerat la acea dată ca fiind un offshore care de fapt îi avea drept beneficiari pe Claudiu Florică şi Dragoş Stan.
Ulterior emiterii specimenului de semnătura, Claudiu Florică mi-a spus că vor fi virate 2 sume de bani în contul offshore-ului deschis la Bank Leu Ltd, cu sediul în Bahnhofstrasse 32, 8011-Zurich, sume care au şi fost virate, respectiv: 450.000 USD, în data de 14.05.2004 din contul Slytherin Marketing Ltd, un offshore cu sediul în Insulele Virgine şi 70.000 USD, în data de 02.07.2004 din contul lui Adrian Ujeniuc deschis la aceeaşi bancă, Bank Leu Ltd.
Cuantumul sumelor mai sus arătate şi virate în contul bancar al offshore-ului au fost stabilite de Claudiu Florică, iar de transferul bancar din offshore-ul Slytherin Marketing Ltd, ştiu că s-a ocupat Dragoş Stan. Menţionez că Florică Claudiu mi-a spus că această sumă de bani va fi destinată plăţii unor comisioane pentru angajaţi din administraţia centrală care ajutaseră la semnarea contractului cu Guvernul României în 2004.
Cred că am fost folosit de Claudiu Florică, prin punerea mea la vedere în acest offshore, de a cărui înfiinţare s-a ocupat Dragoş Stan, un apropiat şi partener de afaceri al lui Claudiu Florică. În legătură cu plata sumei de 70.000 USD de la Ujeniuc Adrian în data de 02.07.2004, suma virată tot în contul offshore-ului, pot preciza că această sumă a fost virată ca urmare a înţelegerii anterioare dintre Ujeniuc Adrian şi Claudiu Florică, pentru a fi folosită de mine în vederea cumpărării influenţei unora dintre funcţionarii de rang inferior din Guvern.
În data de 02.12.2004, tot din Slytherin Marketing Ltd a fost efectuată plata sumei de 128.000 USD, în acelaşi cont bancar şi mi s-a spus atunci că această sumă de bani urmează a fi data celor care au contribuit la semnarea actului adiţional nr. 1, iar eu trebuia să asigur aducerea în ţară a acestei sume.
Claudiu Florică, în calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers, a purtat discuţii, a stabilit comisioanele şi modalitatea în care acestea să fie plătite din Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, unde deţinea controlul direct sau indirect prin Dragoş Stan, pentru înalţii funcţionari din Guvernul României, iar sumele de bani virate din dispoziţia acestuia în contul offshore-ului erau destinate unor comisioane pentru angajaţi cu rang inferior sau pentru viitoare comisioane din alte 
contracte pe care acesta le negocia (…) “.

La fel de relevanţă a fost şi declaraţia lui Dragoş Şerban Stan, dată în data de 15 ianuarie 2018, referitor la disimularea originii ilicite a sumei de 22.787.515 de dolari.

“În perioada 2003-2010, am fost director general la SC Net Consulting SRL, o companie specializată în tehnica de calcul. În anul 2003, Net Consulting era partener local al Microsoft România şi respectiv partener local al reprezentanţei din România a companiei Fujitsu Siemens România (FSC). În anul 2003 FSC era singurul partener global al Microsoft România, aspect ce presupunea că avea dreptul de a comercializa produse Microsoft în toată Europa.
Net Consulting era un partener local al Microsoft împreună cu alte două firme şi anume, Radix şi Dim Soft. Din această poziţie cunoşteam faptul că Microsoft depunea o activitate intensă încă din anul 2000 de a convinge autorităţile române să intre într-un 
proces de legalizare a licenţelor Microsoft folosite. Din câte ştiu în anul 2003 s-a semnat în acest sens un memorandum între Microsoft şi Guvernul României, cred că în cadrul unei întâlniri de la Milano.
În anul 2003, reprezentanţa locală a FSC, era condusă de domnul Florică Claudiu, care lucra sub coordonarea FSC Austria a cărei structură la momentul respectiv era compusă din preşedinte Markus Dekan, director economic – Hainz Mazinger, respectiv Victor Malinovski – director de vânzări pe Europa. Organizaţia FSC de la Viena era coordonată de FSC Germania.
Întrucât FSC era singurul partener internaţional al Microsoft, sucursala Microsoft România a apelat la FSC pentru a sprijini eforturile de legalizare a folosirii licenţelor Microsoft. În mod personal nu am cunoscut în mod direct persoane care au fost implicare în concretizarea proiectului, altele decât Florică Claudiu şi Dinu Pescariu. Nu am participat la nicio întâlnire pe acest subiect, privind concretizarea efectivă a proiectului.
În cursul anului 2003, am fost contactat de reprezentanţii FSC prin Claudiu Florică şi Victor Malinovski, cu solicitarea de a găsi o formulă logistică prin care dacă contractul între Guvernul României şi FSC se va finaliza, FSC să poată efectua plata unor servicii către terţi, prin servicii înţelegând, servicii de natura celor cuprinse în memorandumul semnat în 2003.
Au apelat la mine pentru că aveam o oarecare experienţă de lucru în alte ţări decât România, având un partener austriac, încă din anii 1992, cât şi anumite contacte cu o bancă din Elveţia. Domnul Claudiu Florică mi-a spus că plăţile pe care urmează să le efectuez, sunt către persoane fizice care au muncit şi vor munci pentru aducerea la îndeplinirea acestui proiect, în sensul în care vor desfăşura pe de-o parte activităţi de promovare a acestuia, precum şi activităţi de negociere a licenţelor vândute de Microsoft.
Acest fapt, coroborat cu prezentarea ulterioară a listei cu beneficiarii plăţilor prezentată mie de Claudiu Florică, m-a făcut să nu suspectez în niciun fel eventuala provenienţă ilicită a sumei de bani încasată de Profinet de la FSC.
În discuţiile ulterioare pe care le-am avut cu reprezentanţii FSC Austria, aceştia au agreat că firma care va efectua serviciile, poate fi o firmă cu teritoriu fiscal diferit de Austria sau România.
În acelaşi timp am stabilit faptul că FSC, va fi protejată printr-o clauză contractuală de eventuala neefectuare sau efectuare incompletă a serviciilor şi că operaţiunile de extindere în teritoriu se vor declanşa în principal la cererea FSC, eu neavând niciun fel de contact direct cu beneficiarul contractului dintre FSC şi Guvernul României.
La finalul 2003, am fondat cu sprijinul KPMG Zurich, Dinu Pescariu şi Thomas Heintschell, firma Profinet cu sediul în Liechtenstein. Introducerea lui Dinu Pescariu în compania Profinet, a fost făcută la solicitarea lui Florică Claudiu, fără a-mi spune motivul.
În continuare, PROFINET a semnat două contracte cu FSC, primul contract în noiembrie 2003, iar ulterior, în anul 2004, a fost semnat o extensie a acestui contract, de această dată având ca obiect servicii de consultanţă şi de altă natură care să poată fi oferite mai departe către beneficiar.
După ce au fost viraţi bani în contul Profinet din FSC, aceasta în baza contractului dintre FSC şi Guvernul României, am fost informat de către Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, că trebuie încheiate acorduri şi respectiv, că trebuie efectuate plăti către firmele aparţinând domnilor Culacov, Dumitru Nicolae şi Khalil – partener cu Dumitru Nicolae.
Pentru efectuarea acestor plăti a fost interpusă firma Slythering, cu sediul în Insulele Britanice Virgine, având aceeaşi trei acţionari ca şi Profinet, motivul introducerii acestei companii, fiind acela că taxele din BVI erau mai mici decât cele din Liechtenstein, această structură fiind sugerată de consultantul KPMG.
Practic, din sumele primite ca urmare a contractului şi a addendumului aferent, din firma Slythering au fost efectuate următoarele plăţi:
– Cca. 3.000.150 dolari către Firmă Atlantis, aparţinând lui Culavoc Nicolae;
– Cca. 3.000.200 dolari către Dinu Pescariu în contul personal, transfer făcut la solicitarea acestuia;
– Cca. 3.000.000 dolari către Florică Claudiu, dar în prealabil din compania Slythering această sumă a fost transferată în firma Zonko din BVI (al cărei acţionar eram împreună cu Thomas Heintschell) iar apoi în contul meu personal Gauss de unde am virat aceşti bani către Claudiu Florică. Această plată a fost efectuată în această modalitate şi anume prin contul meu personal Gauss, din câte îmi amintesc, la solicitarea lui Florică Claudiu;
– Cca. 7.650.000 dolari către compania Running Total Grup, controlată de Nicolae Dumitru şi Khalil;
– Cca. 1.250.000 dolari către compania Meneldil controlată de Khalil;
– Cca. 500.000 dolari către Adrian ujeniucC;
– Cca. 600.000 dolari către Nero Înveşt, aparţinând lui Pletea Sorin;
– O altă sumă de bani al cărei cuantum nu-mi amintesc, către firmă Zonko, bani din care aşa cum am arătat mai sus, a fost efectuat transferul către Claudiu Florică;
– Câteva sute de mii de dolari către firmă Quinn controlată de mine.
Sumele de bani încasate de mine (aproximativ 2.000.000 dolari), au fost drept recompensă pentru serviciile de consultanţă financiară şi tehnică, aferente contractelor între Profinet şi FSC, prestate de mine.
Doresc să precizez că personal nu am avut reprezentarea că sumele de bani ce au fost transferate cu sprijinul meu din contul FSC în contul Profinet şi mai departe către persoanele mai sus indicate, proveneau din săvârşirea vreunei infracţiuni, cu ocazia încheierii contractului dintre FSC şi Guvernul României, privind licenţele Microsoft.
Nu am cunoscut condiţiile în care a fost încheiat acest contract dintre FSC şi Guvernul României. Nici Claudiu Florică şi nici Dinu Pescariu sau orice alte persoane, nu mi-au sugerat modalităţile prin care a fost încheiat şi finalizat acest contract”.

În urma acestor declaraţii, procurorii DNA au stabilit că: “Prin contribuţia la înfiinţarea firmelor offshore Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, precum şi la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers şi Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG şi Slytehrin Marketing Ltd, inculpaţii au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menţionate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here