Deşi economia României creşte, nivelul de trai al românilor lasă de dorit: suntem pe penultimul loc din UE la bunăstare economică

0
1137

Potrivit unei analize făcute de BNR, creșterea PIB-ului, chiar dacă a fost mare și în 2016 și în 2017, nu a reușit să plaseze țara noastră într-o poziție fruntașă într-un clasament al bunăstării economice al Uniunii Europene. Dimpotrivă, analiza din primul semestru pe 2018 a veniturilor și cheltuielilor la nivelul unei gospodării arată că românii trăiesc la nivelul de subzistență. Astfel, diferența dintre veniturile medii lunare pe o gospodărie și cheltuielile acesteia este de numai 556 de lei.

Într-un clasament al UE din 2016 și din 2017 România s-a plasat pe penultimul loc din punct de vedere al bunăstării economice. Chiar dacă am avut creșteri puternice ale PIB-ului, dacă analizăm PIB per capita, care arată practic gradul de bunăstare economică, România se plasează pe locul 27 în UE în ambii ani.

Asta deoarece, “România împarte 169 miliarde de euro la 19,5 milioane locuitori (sau la câți vor fi rămas în țară după exodul masiv al forței de muncă) la nivelul anului 2016, în timp ce Irlanda împarte 275 miliarde euro la 4,6 milioane locuitori. La fel, în 2017, România împarte 188 miliarde de euro la 19,5 milioane locuitori, în timp ce Irlanda împarte 296 miliarde euro la 4,6 milioane locuitori”, după cum arată analiza băncii centrale.

Analizând structura veniturilor și cheltuielilor pe gospodării și pe persoane în primul semestru din 2018 se remarcă o diferență de numai 556 lei, respectiv 557 de lei. Mai exact veniturile medii lunare pe gospodării au fost de 3.873 de lei, iar cele pe persoană de 1.483 de lei. La nivelul cheltuielilor medii lunare pe gospodării nivelul acestora a fost de 3.317 lei, iar pe persoană de 926 de lei.

În privința structurii veniturilor se constată că un procent de 64,6% din total venituri provin din salarii, 20% din prestații sociale, iar 9,5% sunt venituri în natură. Veniturile din agricultură sunt de 1,5%, în timp ce alte 1,8% din venituri provin din activități neagricole independente.

În coșul de cheltuieli cea mai mare pondere o dețin cheltuielile de consum cu 72%, în timp ce cheltuielile cu plata impozitelor și contribuțiilor către stat sunt de 29,19%. În aceste condiții, cheltuielile pentru producție sau alte investiții au niște procente foarte mici, de 3,4%, respectiv 0,3%.

Cheltuielile de consum care ocupă cea mai mare pondere din total cheltuieli sunt compuse în principal de produsele agroalimentare și băuturi nealcolice, în procent de 34,3%. Facturile la gaze, apă lumină sau întreținerea locuinței reprezintă alți 19%. Plata transportului reprezintă 7% din total cheltuieli de consum, iar băuturile alcoolice și tutunul 8%. Cele mai mici cheltuieli de consum sunt cele legate de educație, de numai 0,4% și investiții de 0,3%. Cheltuielile legate de sănătate sunt la același nivel cu cele legate de plata telefoanelor mobile, ambele reprezintă câte 5% din total cheltuieli de consum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here