Sectorul construcţiilor trebuie să fie prioritar ca şi IT-ul. Îi lipsesc motivaţiile salariale şi fiscale

0
951
Piața construcțiilor are cel mai bun an după 2009

Valentin Petrescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a menţionat ,într-o conferinţă de specialitate, că sectorul construcţiilor trebuie să devină prioritate economică, ca şi IT-ul, lipsa de măsuri guvernamentale, precum cele care să stimuleze fiscalitatea companiilor şi salarizarea specialiştilor, ar face ca acest domeniu să devină o umbră din ce a fost.

“Avem o mare problemă. Trebuie să ne punem problema cine mai construieşte în ţară, cine va mai putea participa la licitaţii. Vom mai avea constructori români? Acum suntem pe creştere economică, dar este o ciudăţenie. Dacă în toate economiile serioase, construcţiile sunt motorul, în România construcţiile sunt în regres. Avem creştere economică pe ansamblul economiei, şi construcţiile sunt în regres. Pentru că am fost lăsaţi de izbelişte. Noi am găsit soluţii şi le-am înaintat Guvernului”, a precizat Valentin Petrescu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primele nouă luni ale anului 2018 faţă de perioada similară din 2017, cu 4,1%. Scăderea a fost reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,2%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 27,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%.

De altfel, şi Eurostat a anunţat că lucrările de construcţii în România au înregistrat, în luna septembrie 2018 comparativ cu septembrie 2017, un declin de 1%, acesta fiind al treilea declin în ritm anual al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană.

“În România, ne confruntăm cu o criză acută a forţei de muncă, începută de trei ani în urmă. La nivel naţional avem doar 300.000 de muncitori în construcţii, pe când necesarul pentru firmele de construcţii pentru firmele înregistrate în România este de peste 700.000. Dacă facem o statistică, lunar nu reuşim să acoperim mai mult de 10-15% din cât ne propunem să angajăm sau să formăm. Există o fluctuaţie foarte mare forţei de muncă. Preţul forţei de muncă a crescut cu 50%”, a precizat Sorin Grecu, vicepreşedintele FPSC.

Acesta susţine că se importă forţă de muncă de pe piaţa asiatică, în principal din India, Vietnam, Filipine, aceasta fiind însă o soluţie costisitoare ca timp de selecţie şi formare, având o productivitate mică în primele luni.

“Avem nevoie de sprijinul Guvernului. Avem nevoie de facilităţi, avem nevoie de subvenţii pentru a putea creşte salarizarea în construcţii. Este singura soluţie de a atrage muncitori calificaţi, de a-i readuce pe cei plecaţi din ţară”, a spus Sorin Grecu.

Conform reprezentanţilor FPSC, salariul minim net ar trebui să ajungă la 500 de euro pentru muncitorii calificaţi, crescând chiar la 5.000 de euro pe lună pentru inginerii cu specializări şi competenţe deosebite.

Reprezentanţii FPSC solicită Guvernului înfiinţarea unui fond de garantare, în care statul să vină cu 70-80%, deoarece în prezent băncile consideră sectorul construcţiilor ca pe unul cu probleme.

“Avem o problemă legată şi de neadoptarea legislaţiei în timp util. Mă refer la normele care sunt specifice activităţii noastre. Am cerut Guvernului să adopte în regim de urgenţă normativul de protecţie la foc la materialele de construcţii. Acum lucrăm după un normativ depăşit, vechi de 20 de ani”, a spus Petrescu.

FPSC solicită Guvernului declararea construcţiilor sector prioritar pentru următorii 10 ani, creşterea salariului minim net la 500 de euro şi subvenţionarea taxelor aferente acestui salariu la un nivel de circa 20%, actualizarea şi ajustarea preţului contractelor, modificarea prevederilor la angajaţii străini, introducerea obligativităţii acordării avansului de 30% pentru lucrări de construcţii, certificarea profesională, subvenţii pentru exportul de tâmplărie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here