Deocamdată problema forţei de muncă din Romania se rezolvă prin aducerea muncitorilor din Asia

0
1284

Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Cristian Erbașu, va aduce în câteva săptămâni muncitori din Asia, și asta din cauza lipsei acute a forței de muncă din acest sector. Prezent la conferința LIVE BUSINESS,  Erbașu le-a prezentat autorităților prezente la eveniment și această problemă care nerezolvată va face ca marile proiecte de infrastructură cu bani europeni să nu fie finalizate la timp.

“Putem să punem de cinci ori split TVA, să punem taxe, acestea se vor regăsi în costuri, însă nu vor rezolva problema forţei de muncă. Avem 350.000 de lucrători în construcții. În realitate, o mare parte din ei nu sunt foarte calificați, iar necesarul, dacă ne uităm pe acele proiecte, cred ca va fi de peste 600.000 de lucrători. Nu știu de unde vor apărea acești lucrători de care vom avea nevoie într-un an – doi”, a declarat Cristian Erbașu .

Pentru a suplimenta numărul muncitorilor de pe șantiere, Erbașu spune că a apelat la o soluție complementară, și anume importul de forță de muncă din Asia. Muncitorii asiatici se mulțumesc și cu salarii mai mici.

“Firmele care într-adevăr și-au păstrat angajaţii și care s-au chinuit să-i ţină şi să califice alţi muncitori, nu au fost absolut deloc încurajate. Întotdeauna au avut câştig firmele care au lucrat foarte eficient cu muncitorii: toamna le dădeau drumul acasă, iar primvara îi angajau dacă aveau sau nu lucrări. Şi acum se văd aceste efecte. Veţi avea contracte foarte mari şi foarte multe semnate. Nu le vom putea duce la bun sfârșit din această lipsă de oameni”, este mesajul transmis de Erbaşu vicepremierului Marcel Ciolacu.

Şi nu doar Erbaşu aduce muncitori din Asia, ci şi unul dintre cei mai mari constructori, Bog’Art. Nu este prima oară când constructorii trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte deficitul de forţă de muncă, mai ales în condiţiile în care planurile guvernanţilor este a a atrage anul viitor circa 7-8 miliarde de euro din fonduri europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here