Deoarece posibila naţionalizare a Pilonului II de pensii nu ar fi suficientă, este iminentă creşterea taxelor

0
1186

Bancherii din România prezenti la conferinţa „Banca viitorului”, consideră că autorităţile vor fi nevoite să crească taxele şi impozitele, din moment ce bugetul public nu ar putea fi echilibrat doar cu banii luaţi din Pilonul II de pensii.

Adrian Codîrlaşu, preşedinte CFA şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, susţine:

„Avem un buget public în dezechilibru, iar cea mai simplă modalitate de a acoperi acest deficit este prin taxe. Se discută acum de sistemul de Pilon II de pensii, probabil acesta va fi primul pas, însă probabil nu va ajunge şi atunci vor urma taxe. Cel mai uşor de impus sunt taxele pe venituri sau taxe indirecte”.

La rândul său, Florian Libocor, economist-şef, a avertizat guvernanţii că o creştere de taxe va fi extrem de greu de implementat, după ce au promis exact invers, adică eliminarea unor taxe şi impozite.

Dacă se va întâmpla naţionalizarea Pilonului II, se întâmplă o singură dată. A doua oară nu mai ai de unde să îl iei. Şi, dacă se va întâmpla, Doamne fereşte!, va fi un semnal extrem de negativ în afară. Taxe şi impozite? Le urez succes! E uşor să dai, dar e tare greu să iei, extrem de greu”, a precizat Libocor.

Totodată, profesorul Cristian Păun, prodecan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE, mai adaugă un pericol pe listă, amintind cât de mult se bazează economia ţării pe agricultură, care, la rândul ei, depinde de situaţia meteorologică.

„Ferească Dumnezeu de o secetă anul acesta, mi-e că problema o să apară, Doamne fereşte!, de la divinitate. Asta este România! Am ajuns să depindem de vrerea Domnului, ceea ce mie îmi arată multe. Noi, ca popor, nu prea facem multe să ne păzim de vrerea Domnului. O economie care depinde de vrerea Domnului este foarte, foarte problematic”, a spus Păun. Adrian Vasilescu, consilier strategic BNR, a arătat că o secetă afectează cu două miliarde de euro economia României. „Exact cât trebuie”, i-a răspuns Păun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here