Procedura insolvenţei este mult mai complexă la persoanele fizice decât la comercianţi, consideră avocatul Gheorghe Piperea, care a precizat: “Insolvenţa personală constituie o procedură mult mai complexă decât cea desfăşurată în cazul firmelor, mai ales din punct de vedere psihologic, familial, social. Este foarte greu ca un om să poarte titulatura de insolvent”.
Procedura de lichidare este reversibilă în acest caz, comparativ cu falimentul, care este ireversibil, a mai subliniat specialistul, completând cu faptul că cei care au datorii mici pot ajunge în situaţia ca acestea să fie şterse, dar că, în acest caz, este o procedură foarte grea şi îndelungată.
Legea 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice este în vigoare de pe 1 ianuarie 2018, există cereri inclusiv pe rolul Tribunalului Bucureşti, dar judecătorii nu deschid procedurile pentru că nu există formularistica, a declarat Gheorghe Piperea, avocat la Piperea şi Asociaţii, la o conferinţă de specialitate.
“Legea 151/2015 este în vigoare de pe 1 ianuarie 2018. Este în vigoare şi este aplicabilă deşi eu personal am spus public de nenumărate ori că ea trebuie să sufere foarte multe modificări inclusiv din perspectiva Constituţiei pentru că unele texte sunt neconstituţionale. Îmi pare rău că în sală nu mai există de faţă cele două reprezentante ale ANPC (Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor, n.r.) care puteau să ne răspundă care este situaţia pentru că la ANPC există aceste structuri, înţeleg, care sunt deja funcţionale, nu şi cele teritoriale….În momentul de faţă sunt pe rol, e adevărat foarte puţin, pentru că lumea nu are curaj însă să facă astfel de cereri. Sunt astfel de cereri, inclusiv pe rolul Tribunalului Bucureşti, din nefericire însă, judecătorii, care au avut în privinţa aceasta o reacţie obstrucţionistă incredibilă, inadmisibilă într-un stat de drept, consideră că nu pot deschide procedurile pentru un motiv cât se poate de legal şi legitim: nu există formularistica”, a spus Gheorghe Piperea.
Potrivit acestuia, formularistica trebuia realizată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi în lipsa acesteia nu se pot deschide procedurile insolvenţei persoanelor fizice.
Piperea a menţionat că procedura de lichidare este în vigoare, iar dacă unui judecător i se cere deschiderea unei asemenea proceduri nu are dreptul să refuze o cerere.
Textul legislativ prevede ca cetăţenii aflaţi în incapacitate de plată a datoriilor nu din vina lor să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă pe durata insolvenţei, conform textului legislativ.
De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.