Dan Bucşa, economistul-şef pentru Europa Centrală şi de Est, consideră că impactul bugetar al creşterii pensiilor anul viitor va duce la un deficit mai mare de 4%.
“Guvernul spune ca impactul va fi anulat de cresterea veniturilor bugetare. Dacă ne uităm la veniturile bugetare, ele scad în aproape toate componentele, cu excepţia contribuţiilor asigurărilor sociale şi TVA. Pe restul componentelor scad la procent din PIB. România e singura ţară care nu reuşeşte să îmbunătăţească colectarea”, a spus el, citat de Hotnews.
“Dacă se face creşterea de pensii (40% n.r.), mi-e greu să cred că deficitul se duce sub 4% (anul viitor n.r.). Nu ştiu cine amână creşterea de pensii în an electoral. S-ar putea să fie impact al agentiilor de rating. În prima pare a anului viitor e posibil să vedem un prim downgrade pentru România”, a afirmat Bucşa.
Potrivit acestuia, inflaţia de bază va fi destul de sus, mai ales dacă creşterea de pensii se face aşa cum e programul.
“Eu cred că se face (creşterea de pensii de 40% n.r.). Vreau să văd cine nu o face. Scenariul meu de bază e că nu vom avea alegeri anticipate. Creşterea de pensii va fi făcută. Da, poate fi etapizată, dar cred că vor fi unii care abia aşteaptă să zică: noi v-am promis 40%, nu 20%. Va fi complicat. Sunt alegeri în România”, a mai afirmat el.
Sunt atâtea măsuri care pot să fie luate destul de repede, în ceea ce priveşte colectarea, care să aibă un impact imediat, că am putea să avem şi surprize plăcute la sfârşitul anului viitor, spune el.
- Poate impozitarea pensiilor speciale sau aproape a tuturor pensiilor.
- Taxe vamale şi evaziunea fiscală. Scanerele de la graniţă sunt deja montate, trebuie să bage cineva în priză.
- Foarte uşor ar fi de îmbunătăţit colectarea TVA pentru că evaziunea în comerţ este foarte mare, dar nu cred că se va face în an electoral.