Criza politică îi sperie pe investitorii din România. Cea mai mare îngrijorare a oamenilor de afaceri, în acest moment, este că nu găsesc forţă de muncă

0
1121

Consiliului Investitorilor Străini a realizat un sondaj printre principalii membri din România şi a ajuns la concluzia că cea mai mare îngrijorare a acestora este lipsa de forţă de muncă.

Rezultatele sondajului pentru ultimele 6 luni ale indicelui de percepţie privind mediul de afaceri, realizat de două ori pe an în rândul membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC), nu aduc modificări semnificative faţă cele din martie anul acesta. Încrederea membrilor FIC în mediul legislativ rămâne la un nivel scăzut după episodul Ordonanţei de Urgenţă nr. 114/2018 şi nu s-a deteriorat mai mult de atunci.

România continuă să aibă evaluări negative când vine vorba de infrastructură sau de birocraţie, dar acestea sunt lucruri pe care întreg mediul de afaceri le spune de ani de zile. Investitorii şi oamenii de afaceri au fost nevoiţi să se adapteze la „noul normal”, adică o situaţie în care lipsa de predictibilitate este un dat şi în orice moment Guvernul sau Parlamentul pot adopta o lege sau lua o decizie cu impact semnificativ, fără consultări prealabile sau o perioadă rezonabilă în care companiile să îşi adapteze şi ajusteze operaţiunile. Evoluţia cea mai îngrijorătoare este cea legată de indicatorul privind disponibilitatea forţei de muncă, unde de trei ani observăm o continuă deteriorare.

Două treimi dintre repondenţi spun că astăzi nu găsesc forţă de muncă adecvată pentru nevoile companiei lor. Este pentru prima dată când mai mult de jumătate dintre cei care răspund la chestionar fac această afirmaţie.

Alte rezultate importante din acest ultim sondaj în rândul membrilor FIC:

Comparativ cu rezultatele din martie 2019, nu există schimbări majore privind percepţia membrilor FIC referitoare la mediul de afaceri din România; aproximativ jumătate dintre repondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să crească şi o treime anticipează că acestea vor rămâne la fel şi în 2020. Observăm o scădere a numărului de repondenţi care se aşteaptă la o creştere a pieţelor pe care exportă, ceea ce nu este surprinzător având în vedere încetinirea creşterii economice din Germania şi zona euro, principalii parteneri comerciali ai României.

Pentru perioada următoare, o treime dintre respondenţi anticipează o creştere a nivelului investiţiilor şi 40% doresc să angajeze mai multe persoane decât în 2019. Scorurile negative pe care România le primeşte la capitolele infrastructură, birocraţie şi reglementare rămân foarte mici.

În ceea ce priveşte încrederea în mediul economic şi legislativ membrii FIC spun că nu s-a schimbat nimic în ultima jumătate de an, atunci când s-a înregistrat o deteriorare semnificativă a acestui indicator. Pe de o parte acest lucru se datorează faptului că nu au mai existat decizii similare cu OuG 114/2018, dar şi că nu s-au făcut paşi pentru restabilirea încrederii.

„Dacă ne uităm la rezultatele de acum şi la evoluţia acestui indice al percepţiei considerăm că autorităţile şi partidele politice trebuie să lucreze în perioada următoare în două direcţii esenţiale. În primul rând trebuie reconstruită încrederea în sistemul politicilor publice şi cel legislativ al ţării. România este un membru stabil şi important al Uniunii Europene ceea ce îi conferă un surplus de încredere comparativ cu alte posibile destinaţii pentru investiţii străine, dar în acelaşi timp, lipsa de predictibilitate şi stabilitate pot deteriora acest potenţial. În al doilea rând sunt necesare măsuri pe termen scurt şi lung pentru a rezolva tensiunile din piaţa muncii. Companiile se vor adapta la condiţiile din piaţă fiindcă nu au de ales, dar factorii de decizie trebuie să aibă grijă ca nivelul general al salariilor să nu depăşească productivitatea economiei şi astfel să afecteze până la urmă competitivitatea regională a României. De aceea, politicile publice nu trebuie axate pe menţinerea unui nivel scăzut al salariilor, ci pe creşterea productivităţii economiei româneşti. În acest sens sunt necesare toate acele investiţii majore în infrastructură, sănătate şi educaţie pe care mediul de afaceri le cere de mult timp, concomitent cu creşterea calităţii serviciilor publice şi a calităţii vieţii pentru a opri exodul forţei de muncă calificate. FIC este profund angajat în creşterea sustenabilă a economiei şi bunăstarea angajaţilor şi a cetăţenilor români, membrii FIC investind zeci de miliarde de euro în economia românească şi angajând aproximativ 185.000 de persoane”, afirmă reprezentanţii FIC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here