Cum se pot retrage banii strânși la Pilonul II de pensii

0
5601

Care sunt condițiile prin care banii, strânși de cei peste 7 milioane de români la Pilonul II de pensii, pot fi retrași şi câți bani au fost strânși până acum în fiecare cont individual.

Românii strâng la pilonul II de pensii câteva sute de lei anual. Banii nu pot fi scoşi atât de uşor, ci doar în anumite condiţii. 55 de miliarde de lei au strâns la Pilonul II de pensii cele 7.3 milioane de angajaţi, adunaţi din salariile încasate în 2019, mai mult cu 26% faţă de anul trecut. În medie, un român care munceşte virează acolo, în fiecare lună, din salariu, în jur de 182 de lei. Iar, în medie, într-un cont am strâns 7.600 de lei, în cei 11 ani de când funcţionează sistemul.

Condiţiile de retragere a banilor

*dacă este atinsă vârsta de pensionare,

*în caz de invaliditate,

*deces.

În fiecare lună, din salariul nostru brut, 3,75% intră în contul nostru privat, iar 21,25% – în sistemul public de pensii. Şi în funcţie de cât cotizăm, vom avea şi pensia.

Dacă la stat nu putem şti cât am adunat, pentru că banii intră ca într-un sac fără fund, la pilonul 2 fiecare poate să ştie cât a strâns în contul său: trebuie doar să intraţi pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară, unde completaţi câteva date personale şi veţi fi contact de firma la care aveţi contul.

Autoritatea de supraveghere financiară a anunțat că la data de 30 iunie 2019 peste 7,34 milioane de români cu pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active nete în valoare de peste 11,64 miliarde de euro cu un ritm anual de creștere de 25,15%. Participanții au contribuit în medie cu 182,20 lei, iar valoarea unui cont în sistemul pensiilor administrate privat era de 7.631 lei (1.612 euro), cu 14,39% mai mult.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here