Eugen Rădulescu: “O viitoare criză va avea aceleaşi tendinţe ca în 2008”

0
848

Condiţiile de acordare a creditelor pe piaţă sunt destul de aproape de cele pe care le presupune programul “Prima casă”, este de părere Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate din cadrul BNR, care a evidenţiat la Sinaia: “Avem situaţia în care oameni care pot merge pe piaţa bancară accesează «Prima casă».

Fiul unor oameni cu bani, care are 19 ani, de exemplu, ia bani prin acest program şi îşi construieşte o casă la Predeal. Nu putem să îl împiedicăm”.

Ţara noastră se îndreaptă către 20% intermediere financiară, a subliniat Eugen Rădulescu, precizând că suntem mult sub media UE şi sub nivelul din celelalte ţări europene. Sectorul bancar are marjă de manevră pentru a credita mai mult sectorul real al economiei, a mai spus Eugen Rădulescu, menţionând că vorbeşte în nume personal.

În ceea ce priveşte evoluţia ratei creditelor neperformante din ţara noastră, domnia sa a adăugat că suntem la 4,6%, având o probabilitate ca nerambursarea să crească: “Valoarea ratei de nerambursare este prognozată să crească la 4,5% în iunie 2020, de la 2,9% în iunie 2019, în condiţiile unor evoluţii ale cadrului macroeconomic conform aşteptărilor.

” În opinia domnului Rădulescu, veniturile nu pot creşte la nesfârşit peste rata de creştere a productivităţii muncii. “Aproape sigur o viitoare recesiune va atrage o deteriorare a calităţii portofoliului de credite”, a afirmat domnia sa, adăugând:

“O politică expansionistă bugetar-fiscală măreşte foarte mult riscurile pentru perioada de recesiune pe care o vom avea cândva. O viitoare criză nu va avea aceeaşi magnitudine, dar va avea aceleaşi tendinţe ca în 2008”.

Eugen Rădulescu este de părere că majorarea prea rapidă a salariilor atrage deteriorarea severă a contului curent, cu mult înainte de a conduce la creşterea productivităţii muncii, admiţând că aceasta are într-adevăr loc. Totodată, vom asista la scăderea ocupării forţei de muncă în industrii mai puţin eficiente, înainte de crearea altor locuri de muncă alternative.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here