Cum afectează România evenimentele din Turcia

0
2036
evenimentele din Turcia

Turcia ocupă locul al 5-lea ca destinaţie a exportului românesc şi locul 1 între statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca ţară de origine a importurilor.

Turbulenţele generate de tentativa de lovitură de stat din Turcia se vor reflecta asupra României pe plan comercial, prin temperarea exporturilor româneşti, în condiţiile în care aceasta este principala ţară de destinaţie a exporturilor locale dintre ţările non-UE, conform Coface România. Însă, impactul asupra mediului de afaceri românesc va fi foarte limitat, pe fondul amprentei reduse în economia naţională a companiilor deţinute de capitalul turcesc, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania CMS.

Pierdem exporturi

“Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum şi măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piaţa de capital. În mai puţin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% faţă de dolarul american, indicele reprezentativ al pieţei de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investiţiile de capital în Turcia ale non-rezidenţilor au scăzut cu 8 miliarde USD”, a adăugat Guda. Turcia ocupă locul al 5-lea ca destinaţie a exportului românesc şi locul 1 între statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca ţară de origine a importurilor. După aderarea la UE, România a menţinut o balanţă comercială pozitivă cu Turcia, ceea ce plasează această ţară pe locul al 5-lea între statele cu care ţara noastră înregistrează excedent în balanţa comercială.

Locul 18 în investiţiile de la noi

În pofida relaţiilor comerciale bilaterale dezvoltate, aportul investiţiilor provenite din Turcia în fluxul de capital local este unul moderat. Într-un clasament al investiţiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 – 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investiţiilor străine directe de doar 0,5%, în condiţiile în care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franţa şi Elveţia) au generat împreună aproape 72% din totalul ISD în perioada analizată. Conform datelor INSSE, după valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul al 14-lea în clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitiorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

Aceasta se reflectă şi în numărul relativ redus al companiilor locale cu capital turc. Mai exact, conform datelor Registrului Comerţului, 1.007 companii care au sediul social în România înregistrează acţionari cu domiciliul/ sediul social în Turcia. Conform declaraţiilor financiare depuse la Ministerul Finanţelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifră de afaceri cumulată de 4,8 miliarde lei şi un număr total de salariaţi de aproximativ 15.000.

1007 companii în România

Din 2008, numărul companiilor cu capital turcesc a crescut de la 576 la 1.007 în 2015. Totuşi, aceste firme generează sub 1% din cifra de afaceri la nivel naţional şi prezintă un grad ridicat de concentrare regională (9 din 10 sunt în Bucureşti şi în zona de sud şi sud-est) şi sectorială (jumătate din veniturile înregistrate în sectoare orientate către consum, respectiv distribuţie şi industria alimentară şi a băuturilor). Doar 2 din 10 companii locale deţinute de acţionari din Turcia au înregistrat profit în 2015 şi prezintă un grad de îndatorare redus (sub 70%), pentru acestea existând într-adevăr riscul repatrierii unor dividende către firmele mamă, pe fondul impozitelor locale reduse şi a nevoii accelerate de capital în mediul de afaceri din Turcia .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here