Cu un număr record de locuinţe finalizate şi o creştere a tranzacţiilor, anul 2016 va fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială locală

0
1923
locuinte-bucuresti

Acessta este concluzia unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker. 30.000 de locuințe vor fi terminate în acest an.

Aproximativ 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidenţiale din România, un record pentru segmentul de profil. La nivel naţional s-au înregistrat cu circa 9% mai multe tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale acestui an, gradul de absorbţie estimat al locuinţelor finalizate în acest an de către dezvoltatori fiind unul ridicat, de peste 70% în Bucureşti şi de peste 90% în Cluj – Napoca, potrivit studiului de piaţă Residenţial Market 2016 Overview.

13.000 de locuințe în București

Numărul livrărilor de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creştere cu 20% faţă de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând şi o majorare semnificativă numărului de proiecte care ţintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.Adoptarea legii dării în plată şi epuizarea primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Grad de absorție de 70%

Studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbţie în acest an de peste 70% a locuinţelor finalizate în 2016 în Bucureşti, restul urmând a fi absorbit de piaţă în cea mai mare parte în următoarele şase până la nouă luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice.Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Care sunt cele mai mari piețe

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost în 2016 Cluj – Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara. Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca şi Braşov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.

Coldwell Banker Affiliates of România este manager şi agent exclusiv pentru peste 20 de proiecte rezidenţiale în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară. Compania a vândut în 2016, direct de la dezvoltator, aproximativ 2.000 de locuinţe noi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here