Credit Europe, Garanti Bank , Procredit, Patria Bank şi Bancpost, sancţionate de BNR în acest an

0
1348

Neregulile descoperite de banca centrală se referă atât la încălcarea regulamentelor BNR, cât şi la practici neloiale faţă de clienţi sau parteneri. Într-un alt caz, banca este acuzată că a efectuat operaţiuni pentru banca mamă fără a fi autorizată să desfăşoare astfel de operaţiuni, conform obiectului de activitate aprobat de BNR.

În ultimele patru luni, BNR a amendat încă trei bănci pe lângă cele două sancţionate în prima parte a anului, precizând că cele trei bănci sunt Credit Europe, Garanti Bank şi Procredit. În prima parte a anului 2017 au fost sancţionate Patria Bank şi Bancpost.

Din august până în decembrie, încă trei bănci au fost amendate de către BNR. Credit Europe se pare că va deveni campioană la practici neloiale faţă de clienţi sau parteneri, ea fiind instituţia de credit cu cele mai multe încălcări ale regulamentelor bancare şi care, alături de Bancpost, a plătit cele mai mari amenzi din sistem în acest an.

Celelalte bănci care au primit avertisment scris de la BNR sunt Garanti Bank şi Procredit. Astfel, Garanti Bank a primit avertisment scris din partea prim viceguvernatorului BNR pentru „nerespectarea prevederilor din Ordinul Prim-viceguvernatorului Băncii Naţionale a României nr.33/14.06.2016 privind dispunerea unor măsuri, prin nerealizarea Planului de măsuri, respectiv neimplementarea unui model de clasificare în funcţie de tipul de produs/clientelă, ca parte a procesului de selecţie, evaluare, monitorizare a riscului de credit.”

BNR a trimis avertisment scris către ProCredit Bank pentru încălcări ale regulamentului privind începerea activităţii şi modificările în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, având în vedere efectuarea de către ProCredit Bank S.A. România de servicii pentru ProCredit Bank A.G. Germania, fără a fi autorizată să desfăşoare astfel de operaţiuni, conform obiectului de activitate aprobat de BNR.  Credit Europe Bank, care a fost amendată cu 20.000 de lei pentru lipsa unei politici privind selectarea, monitorizarea şi planificarea succedării membrilor Consiliului de administraţie, aspect care nu asigură respectarea prevederilor art.15 alin.4 din Regulamentul Băncii Naţionale a României nr.5/2013 privind cerinţe prudenţiale pentru instituţiile de credit, cu modificările şi completările ulterioare.

 Printre nereguli se numără şi subestimarea pentru pierderea în caz de nerambursare în condiţii de criză şi a riscurilor generate de activitatea de creditare în valută a debitorilor expuşi la riscul valutar (ex: expuneri semnificative în EUR, CHF).   Celelalte două bănci amendate în prima parte a anului 2017 au fost Patria Bank cu avertisment scris şi Bancpost cu amendă de 25.000 de lei pentru încălcarea condiţiilor de adecvare a capitalului băncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here