Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanță Fiscală şi Juridică, PwC România, Moldova şi Europa de Sud-Est, a explicat care sunt cele mai mari riscuri pentru companii, dar și pentru economia românească

0
1758

Desele propuneri de modificare a le­gis­laţiei fiscale dăunează mult afacerilor din România. Însă, pe lângă lipsa predictibilităţii – una dintre prostiile tradiţionale ale guvernării de la noi, problema principală este că măsurile care sunt la un pas de a intra în vigoare au menirea de a da peste cap nu doar planurile companiilor, ci şi administraţia publică.

Despre toate acestea a vorbit Mihaela Mitroi, care este de părere că plata defalcată a TVA nu face bine economiei, dar susţine că noua formă a măsurii, care ar urma să intre în vigoare, nu este atât de nocivă ca cea iniţială.

„Cel mai bine ar fi ca Split TVA să nu existe! Ceea ce se întâmplă acum este bine. Eu ştiu că se urmăreşte scoaterea la lumină a celor care fac evaziune fiscală, dar nu cred că va fi un mare rezultat. Pentru faptul că s-a limitat, până la urmă, Split TVA la cei care nu-şi plătesc datoriile la stat peste un anumit plafon sau cei care sunt în insolvenţă putem să înţelegem că am restrâns sfera, ceea ce-i bine şi e mult mai sănătos decât să aplicăm peste tot, întrucât asta creea o mare problemă – nu era lumea pregătită, nici măcar administraţia“, a explicat cunoscutul consultant fiscal.

Mihaela Mitroi a mai arătat şi care ar fi riscurile aplicării măsurii propuse iniţial, adică plata defalcată a TVA să fie generalizată. Pe de altă parte, a arătat că, şi în actuala formă, măsura poate să afecteze mult mai multe companii decât se estimează.

 „Vor fi probleme de derulare a acestui proiect. Va trebui să fim capabili să se deruleze în condiţii optime, să nu creem niciun fel de perturbări la nivelul în care activitatea economică e desfăşurată în România. Dacă, din greşeală, cineva este băgat în acel registru cum că ar fi rău-platnic şi, de fapt, el nu e, iar de aici se poate pe lanţ să se creeze o grămadă de probleme pentru că clientul trebuie să vadă ce se întâmplă cu furnizorul. Dacă furnizorul apare în registru, iar el nu ar trebui să fie acolo, clientul nu plăteşte defalcat – toate aceste probleme care pot să apară trebuie gândite“, a explicat Mihaela Mitroi de ce, înainte de a fi aplicat un asemenea sistem, este nevoie o pregătire temeinică.

Orice eroare apărută poate să facă mult rău. „Poate că există date la nivelul Guvernului care demonstrează că prin introducerea acestui sistem, într-adevăr, nu vom mai avea evaziune fiscală şi nu vom mai avea TVA neplătit. Dar, dacă vrem să-l facem, trebuie să fim extrem de bine pregătiţi, cu toate mecanismele foarte bine stabilite, astfel încât să nu se întâmple vreun derapaj în modul de funcţionare actual al societăţii“, a mai declarat liderul departamentului de taxe al PwC.

La începutul anului, Guvernul a lansat o propunere curioasă – înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul pe cifra de afaceri. Ideea a creat un adevărat şoc printre companii. „Dacă la începutul anului ştiţi că s-a discutat de impozit pe cifra de afaceri generalizat, mă bucur foarte mult că s-a renunţat la el, întrucât încălca directive europene. Acum se doreşte să se introducă pentru cifre de afaceri de până la un milion. Marele câştig este dacă se introduce – şi înţeleg că deja s-a acceptat, este o primă propunere – să fie opţional, adică pentru cei care au capitalul social de peste 45.000 de lei să fie opţional. Asta este foarte bine“, crede specialistul în fiscalitate.

Mihaela Mitroi a mai explicat şi de ce obligativitatea impozitului pe venit a speriat managerii multor companii din România. „Dacă nu ai o marjă de profit suficient de mare – era un calcul cu 6,25 – atunci, practic,pierdeai bani. Dacă aveai o marjă de profit mică, 1% aplicat la cifra de afaceri comparativ cu un 16% la o marjă de profit foarte mică, tu practic plăteai mai mult. Atunci, nu era deloc rentabil. Iar acesta este doar unul dintre motivele care ar fi putut face acest impozit pe cifra de afaceri neatractiv“, a mai spus Mihaela Mitroi.

Toate detaliile pe:

http://www.capital.ro/mitroi-pwc-cel-mai-bine-ar-fi-ca-split.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here