Companiile caută în continuare angajaţi, dar dau aceleaşi salarii ca anul trecut

0
1000

Lipsa resurselor umane continuă să fie o problemă pentru angajatori. Companiile sunt nevoite să acopere cu 15% mai multe poziții noi în ultimul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară din 2018, dar cu toate acestea nu sunt dispuse să atragă candidați cu salarii mai mari sau oferă pachete salariale cu doar 5% mai generoase.

Datele unui sondaj BestJobs, efectuat în perioada 19 august – 16 septembrie, pe un eșantion de 280 companii mici, medii și mari din România, arată că unul din patru angajatori care continuă recrutările în perioada următoare și a răspuns unui sondaj oferă pachete salariale neschimbate față de finalul anului trecut, iar unul din doi a crescut oferta salarială cu până la 5% în speranța de a atrage candidați pentru pozițiile noi.

Aproximativ 18% dintre companiile respondente susțin că ofertele lor salariale vor fi cu 5-10% mai mari și doar 6,5% estimează o creștere între 10% și 20% a pachetelor salariale pentru pozițiile deschise în ultimul trimestru. Comparativ, 18% dintre angajatorii respondenți erau dispuși în aceeași perioadă a anului trecut să ofere pachete salariale cu 10%-20% mai generoase pentru pozițiile noi.

52% dintre angajatorii respondenți sondajului spun că dezvoltarea business-ului este principalul motor pentru recrutările din ultimul trimestru. Alți 28,6% caută persoane pentru a compensa plecările din companie de pe parcursul anului, în timp ce aproape doi din zece angajatori respondenți au nevoie de noi angajați pentru a compensa deficitul general de personal.

Astfel, șapte din zece companii participante la sondaj estimează că până la finalul anului vor deschide până la 10 poziții noi, 14,3% afirmă că vor avea între 11 și 20 de poziții de acoperit, iar unul din zece angajatori va deschide peste 20 de noi poziții. Pentru fiecare poziție, jumătate dintre companii vor recruta un singur angajat, iar patru din zece vor recruta între 2 și 5 angajați.

Peste jumătate din noile poziții (54%) vor fi pentru muncitori calificați și necalificați, iar restul de 46% sunt pentru angajați de birou (white collars). Vânzările rămân domeniul cu cea mai mare cerere de angajare (36%), urmate de inginerie (27%), IT (24,7%), producție (23,4%), logistică (20,8%), administrativ (19,5%), financiar-contabil (13%), customer service (11,7%), marketing și comunicare (11,6%), business development (10,4%).

De altfel, în opinia angajatorilor respectivi, pozițiile cel mai greu de ocupat până la finele anului vor fi cele de ingineri de diferite specializări, muncitori calificați și necalificați, precum și specialiști în IT, vânzări și marketing. Nivelul de experiență cel mai solicitat rămâne cel mediu, de 2-5 ani.

Pentru fiecare poziție deschisă, cei mai mulți dintre angajatori, respectiv șase din zece, estimează că vor primi între 10 și 50 de CV-uri, iar aproape trei din zece consideră că vor primi mai puțin de 10 CV-uri. Pe lângă salariul oferit, care este cel mai important factor în atragerea candidaților valoroși, angajatorii consideră că mediul de lucru este al doilea factor important pentru talente, apoi echipa.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 19 august – 16 septembrie, pe un eșantion de 280 companii mici, medii și mari din România.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here