Combinatorii sistemului IT din Romania arestati – Calin Tatomir si Cezar Golumbeanu (actionar Novensys) arestati de DNA

1
8214

Tribunalul București a decis săptămâna trecută să admită propunerea DIICOT de arestare a lui Călin Tatomir, Cezar Florin Golumbeanu precum și celorlalte persoane reținute de procurori.

Lovitură de proporții a procurorilor DIICOT din structura centrală. Anchetatorii au reținut, pe 7 iunie, întâi pentru 24 ore două nume foarte mari din industria IT din România. Este vorba de Călin Tatomir (foto), fost director general al Microsoft România și unul din acționarii Novensys, Cezar Florin Golumbeanu. Cei doi sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani. Pentru aceleași acuzații au mai fost reținuți Valeriu Cristian Arsenie, Norbert Hauser, Valentin Alexandru Stan, Robert Florin Cristea și Cristian Călinescu.

Procurorii DIICOT au cerut miercuri, 8 iunie, Tribunalului București, arestarea preventivă a tuturor celor reținuți.

Călin Tatomir a condus în perioada 2008 – 2010 Microsoft România fiind considerat unul din cei mai influenți manageri din industria IT din țara noastră. Grupul Novensys, unde este acționar Golumbeanu, s-a remarcat prin numeroase contracte cu statul în toate domeniile posibile.

În dosar mai sunt cercetați sub control judiciar Marius Airinei, Răzvan Marian Oprișan și Răzvan Ionuț Dumitriu.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la locuinţele a 11 inculpaţi au fost găsite şi ridicate sumele de 60.320 euro, 1126 USD, 125.500 lei precum şi 22 de monede de valoare.

Prejudiciul total adus bugetului de stat ca urmare derulării mecanismului evazionist este în cuantum de 11.420.912 lei, constituit din TVA legal datorat şi impozit pe profit (fără a fi luate în calcul obligaţiile fiscale accesorii), la care se adaugă suma totală de 12.935.213 lei supusă procesului de spălare a banilor.

În dosar procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumelor din conturile deţinute de către inculpaţi şi părţile responsabile civilmente precum şi a unor bunuri mobile şi imobile apaţinând acestora (imobile, autoturisme şi părţi sociale la diferite societăţi).

    „În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2007 – 2014, în scopul reducerii artificiale a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată pentru beneficiarii finali, liderul grupului infracţional organizat a creat şi utilizat un nucleu de firme pe care le-a profilat pe săvârşirea unor fapte susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, dintre acestea, în cadrul verificărilor, fiind identificate 5 (cinci) societăţi cu un comportament fiscal inadecvat.  S-a reţinut că liderul grupului a coordonat în fapt societăţile susmenționate cu comportament fiscal neadecvat şi a furnizat administratorilor unor societăţi comerciale, facturi fiscale în care au fost înscrise  în general servicii de IT (dar şi servicii de livrare materiale promoţionale, sau întocmire documentaţii în domeniul construcţiilor, comision şi intermediere, etc) care nu au fost prestate în realitate şi care au fost înregistrate în contabilitatea acestor societăţi comerciale, generând majorarea artificială a TVA deductibilă şi diminuarea masei impozabile la calculul impozitului pe profit”, susțin procurorii DIICOT.

1 COMENTARIU

  1. […] În septembrie 2013, Daniel Dragomir l-a numit administrator al firmei Daiman Public Relations pe Tudor Malearov. Acesta a ocupat între 2011-2014 funcția de manager în cadrul Novensys (aici), corporație a cărei firmă pui, Novensys Dinamics SRL, a derulat în 2011 contracte cu SRI și DGIPI (DIPI). Simultan cu derularea contractului Novensys cu SRI, Malearov s-a înscris și la un masterat la Academia Națională de Informații. După absolvire, în timp ce încă lucra pentru Novensys, Malearov s-a angajat la societatea fostului director din SRI, Daniel Dragomir. Compania Novensys e implicată într-un proces legat de practici corupte pentru câștigarea unei licitații (aici), iar unul din acționarii Novensys a fost arestat în această vară pentru implicarea într-o schemă de evaziune fiscală (aici). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here