Cine va primi în realitate salariul minim diferenţiat. Analişti: în ritmul acesta vom ajunge la 10 salarii minime pe economie

0
894

Vă pot spune cu certitudine că nicăieri în lume nu există un salariu minim pe economie corelat cu nivelul educaţiei şi cu cel al experienţei. În ritmul ăsta ajungem la 10 salarii minime pe economie. Salariul este un concept social ca standard de piaţă, nu de sector. Introducerea salariului minim pe economie este lipsită de fundament economic”, a declarat economistul Iancu Guda.  

Începând cu 1 ianuarie 2019, în România nu mai avem un singur salariu minim, ci trei: cel standard – 2.080 lei, cel cu observații – 2.350 lei și cel de 3000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Referindu-ne la cel de 2.350 lei, acesta se referă la persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare și înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.

Deși la prima vedere pare simplu de înțeles salariul minim de 2.350 lei, consultantul fiscal Adrian Bența are câteva observații:

*Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat.

*Din analiza textului normativ observăm faptul că funcția prestată trebuie să impună obligația de a avea studii superioare. De exemplu, dacă într-un birou de contabilitate, pentru funcția de contabil se solicită conform Clasificației ocupațiilor din România, studii medii, iar această funcție este realizată de un economist absolvent de studii superioare, nici în această situație nu este impus salariul minim majorat.

*Tot din analiza temeiului normativ, observăm că salariul minim majorat reprezintă o excepție aplicată doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care funcția presupune studii superioare. Acest lucru înseamnă că pentru alte obligații legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligații se vor raporta la suma de 2.080 lei.

*În acest context, dacă nu se va modifica Codul fiscal, contribuțiile la asigurările sociale – pensii și sănătate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natură extrasalarială în anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor și procedurilor existente la suma de 2.080 lei.

Legiuitorul utilizează sintagma ”salariu minim garantat în plată existent la data depunerii Declarației unice”, spune Bența, iar dacă depunerea declarației se va face până la o nouă modificare a salariului minim, atunci aceste asigurări sociale, când se datorează, se vor raporta la suma de 2.080 lei.

*Exemplu: o persoană fizică ce realizează venituri din activități independente, se va raporta în anul 2019 la plafonul de 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei, pentru a verifica dacă se încadrează la plata asigurărilor sociale în acest an.

Desigur, suma de 2.080 lei se va avea în vedere pentru contractele cu timp parțial când nu există o excepție, la determinarea asigurărilor sociale pentru funcțiile ce nu presupun studii superioare.

Dacă funcția presupune existența unor studii superioare, cum ar fi funcția de contabil-șef într-o societate mică, la care contabilitatea este ținută prin contract de muncă cu timp parțial, și nu există o exceptare, atunci asigurările sociale vor fi recalculate la suma de 2.350 lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here