Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), căpuşează de ani buni bugetul de stat, doar pentru cele 20 de salarii încasând aproape 4,7 milioane de lei în 2019. Cei 20 de angajaţi ai Centrului, dintre care trei fac parte din conducerea executivă şi alţi cinci sunt membri ai Consiliului de Administraţie, încasează lunar, în medie, câte 19.500 de lei

0
4385

Zi de zi, ies la iveală tot mai multe sinecuri create pentru băieţii deştepţi, loiali formaţiunilor politice din care fac parte, menite să recompenseze cu salarii grase, serviciile prestate de aceştia. Indiferent cât de legală este formă de salarizare, dacă sumele uriaşe sunt obţinute pentru nimic, tot sifonare se numeşte, până la urmă.

O astfel de sinecură, mică, ascunsă sub pulpana Ministerului Economiei este Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), condus, în prezent, de directorul general Cristian Petrescu, membru PMP şi de adjunctul său Florentin Cotorobăi, fost PSD transferat la Pro România. Coincidența, sau nu, ambele formațiuni au ratat pragul electoral.

Se pare că atunci când este vorba de sifonarea banilor publici, poziţiile oamenilor din rândul partidelor nu mai sunt la fel de antagonice, ba mai mult, lucrează foarte bine împreună, mai ales dacă primesc, pentru nimic, salarii lunare de aproape 20.000 lei.

Structura de personal a Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), instituție importantă daca este să privim prin prisma nivelului de salarizare, este formată din 3 persoane cu funcţii executive, 5 membri ai Consiliului de Administraţie şi 12 „plebei executanţi”, foarte bine plătiţi şi aceştia, mai ales că niciunul nu face nimic, media salarilor lunare încasate fiind de aprox. 19.500 lei. Putem spune că aceştia sunt cu adevărat salariaţi LA STAT, plătiţi PENTRU STAT… Nu oricum… DEGEABA!

Centrul Naţional de Învăţământ Turistic (CNIT), fost Centru de Formare şi Perfecţionare pentru Cadrele din Industria Hotelieră şi Turism, înfiinţat în 1971, nu a avut nicio activitate în ultimii 8 ani! Asta, da, performanţă!

De curând, noul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a sesizat acest lucru şi a trimis Corpul de Control în inspecţie pentru a vedea exact ce se întâmplă acolo, tulburând, probabil, liniştea celor 20 de STATornici… „Nu mai trebuie să acceptăm să-şi bată cineva joc de banii contribuabililor. CNIT, o companie de stat din subordinea ministerului economiei, nu face nimic pe bani mulţi. Compania există de mulţi ani şi ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri şi au format un număr de 47 de persoane. Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de 19.500 lei pe lună. Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală”, a scris ministrul. Acesta a subliniat că „nicio companie privată nu şi-ar permite asemenea costuri”, că ar fi dat de mult faliment, „dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviţi falimentul, pe banii contribuabilului”, a declarat proaspătul ministru.

Bazându-se pe istoricul activităţii care datează de la începutul anilor 70, Centrul de învăţământ turistic se laudă, pe pagina sa, cu peste 10.000 de absolvenţi ai celor peste 72.000 de cursuri, organizate timp de aproape 50 de ani.

Conform ministrului Claudiu Năsui, în ultimii opt ani, CNIT a organizat, cu mare deranj din partea conducătorilor, numai 3 astfel de cursuri de formare profesională.

Foarte interesantă este şi rotirea, de pe un fotoliu pe altul, a celor care conduc de ani destinele Centrului, în pofida lipsei totale de performanţă.

Astfel, Răzvan Pîrjol, apropiat şi fost consilier personal al Elenei Udrea pe vremea când aceasta ocupa funcţia de ministru al Turismului, a fost director general al Companiei de Investiţii pentru Turism (actuala CNIT) în perioada august 2012 – decembrie 2015 pentru ca, în prezent, să ocupe funcţia de membru interimar al Consiliului de Administraţie al CNIT. Prolificul domn Pîrjol a ocupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Turismului, pentru ca, din noiembrie anul trecut să fie numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul Economiei, probabil pe baza înaltelor competenţe demonstrate la conducerea CNIT.

Un alt om de bază al Centrului s-a dovedit a fi şi domnul Ion Daniel Antonescu care, de mai bine de 12 ani, ocupă diferite funcţii în cadrul acestuia, fiind director general al instituţiei, din 2015 până în februarie, 2020. Cu siguranţă, au fost făcute eforturi uriaşe pentru a nu se pierde un om atât de valoros.

În locul lui Ion Daniel Antonescu, în martie 2020, la început de pandemie, a fost numit în funcţia de director general al CNIT, domnul Cristian Petrescu, membru al PMP, fost om de bază şi de încredere al Elenei Udrea şi fost ministru al Dezvoltării şi Turismului, în guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, un mare iubitor de produse de lux achiziţionate pe ani publici.

În pofida lipsei totale de charismă, Cristian Petrescu a fost un membru destul de vizibil al PDL, până în anul 2012, când a trecut la Partidul Mişcarea Populară, din partea căruia a candidat fără succes, în anul 2016, la Primăria Sectorului 3. Tot fără succes a candidat şi la alegerile parlamentarele de sfârşitul anului trecut, pentru o funcţie de senator de Botoşani. Cum PMP a ratat pragul electoral, domnul Cristian Petrescu a trebuit să se resemneze şi să se mulţumească cu ce a apucat, respectiv funcţia de director general al CNIT şi cea de membru în Consiliul de Administraţie al Companiei Municipale „Sportul pentru Toţi”, înfiinţata primarul de sinistră amintire Gabriela Firea, cu sprijinul reprezentanţilor PMP în Consiliul General al Capitalei. De la compania municipală, Cristian Petrescu şi-a rotunjit, anul trecut, veniturile cu 37.416 lei.

Conform declaraţiei de avere, Cristian Petrescu deţine 6 locuinte în Capitală şi 7 terenuri agricole, forestiere şi intravilane, în Judeţul Prahova şi în Municipiul Bucureşti. În anul 2019 a mai încasat 12.410 lei pentru funcţia de consilier local al Sectorului 3 şi alţi 17.000 lei, de la firma de consultanţă Business Trust Consulting. Iată reţeta succesului! Bani mulţi, curat sifonaţi de la stat si obţinuţi fără bătăi de cap… Trebuie doar să te afli la locul potrivit, în momentul potrivit şi mai ales, să cunoşti oamenii potriviţi. Restul merge ca uns, dacă respecţi regulile jocului…

Nici directorul adjunct, Florentin Cotorobăi, nu a ajuns întâmplător pe schema de personal a CNIT, fiind susţinut şi numit în funcţie de fostul ministru PSD al Turismului Mircea Titus Dobre, de care este foarte apropiat. În urma frământărilor interne din cadrul PSD, Cotrobăi şi susţinătorul său, au trecut la Pro România, partidul condus de Il Dottore Victor Viorel Ponta pe care, potrivit presei, l-ar fi susţinut cu sume de bani în campaniile electorale.

Cert este faptul că, în perioada 2012 – 2017, CNIT nu a organizat niciun curs de calificare în meseriile de bucătar sau cofetar. 5 ani fără niciun absolvent… Oare cum au reuşit să îşi justifice activitatea şi sumele uriaşe încasate?

În 2018, CNIT a organizat un singur curs în urma căruia au absolvit 17 bucătari iar în 2019, a organizat două cursuri, pe care le-au absolvit 13 bucătari şi 17 cofetari.

Salariul mediu al instituţiei, în anul 2018 când a organizat un singur curs, a fost de aprox. 18.500 lei pentru un număr de 17 angajaţi iar în 2019, când a organizat două cursuri, a fost de 19.446 lei.

Bugetul anual al CNIT, 4,6 milioane de lei…

Comentariile sunt de prisos. Aşteptăm cu interes rezultatele controlului dispus de ministrul Năsui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here