Ce este o datorie fiscală?

0
10578
fiscale

Datoria fiscală

Datorie către o institutie guvernamentala de colectare, rezultata din diverse impozite acumulate sau evaluate de către autoritati.

Obligatia fiscala este inregistrata pe termen scurt, pe pasiv în situațiile financiare, și are prioritate față de toate celelalte datorii.

Penalitatile unei datorii fiscale

Orice datorie fiscala are un termen legal de plata.Dupa acest termen institutia careia ii sunt datorate onbligatiile fiscale calculeaza penalitati de intarziere la plata. Cuantumul penalitatilor unei datorii fiscale este in general stabilite prin lege. Acesta poate fi de la un procent infim din datoria fiscala, de exemplu 0,001% pe o perioada de timp – zi, luna, trimestru, ansi poate ajunge si la prodente mai mari.

Valoare penalitatilor datoriei fiscale poate sau nu sa depaseasca valoarea datoriiei fiscale.

Stingerea datoriei fiscale

Stingerea datoriei fiscalese poate realiza in mai multe moduri si anume:

  • prin achitarea tuturor sumelor restante aferente datoriei fiscale
  • prin hotarare judecatoreasca de anulare sau stergere a datoriei fiscale
  • prin prescriere

Prescrierea datorie fiscale

O datorie fiscală se poate prescrie. Acest lucru se întâmplă atunci când termenul de plată stabilit de lege sau de un contract între părti expiră. Prescrierea unei  datorii fiscale se poate întâmpla indiferent de  cuantumul  plătilor efectuatepentru a stige acea datorie fiscală.

Conform Codului de procedură fiscală „Dacă organul fiscal constată împlinirea termenului de prescripție a dreptului de stabilire a creanței fiscale, procedează la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here