Ce-aţi face cu 8.000 de euro? Sunt destui pentru o maşină sau pentru renovarea casei şi modenizarea aparaturii hi-tech. Pentru unii, însă, sunt banii de chirie

0
1869
banii de chirie

Vorbim despre despre cei care locuiesc în vile din zonele exclusiviste precum Baneasa, Dorobanti sau chiar Unirii. Ofertele se adresează, de obicei, diplomaților sau managerilor de companii străine.

Un apartament care se întinde pe două etaje, cu un living spaţios, două dormitoare, birou şi două terase, adică în total 220 de metri pătraţi în inima Cartierului Francez din Capitală, se închiriază pentru o sumă piperată.

4000-4.500 de euro pe lună

Florin Poştoacă, director în cadrul unui dezvoltator imobiliar: „Apartamentul şi cu 2 locuri de parcare în subteran se închiriază undeva între 4.000 şi 4.500 de euro pe lună. Ținta lui e formată din expaţi, străini sau oameni care-şi permit un astfel de buget”.Locuinţa are şi spaţii de relaxare pe care nu le găseşti într-un apartament clasic.Florin Poştoacă: „Avem un jacuzzi pentru timp de vară şi, de asemenea, o saună. Sunt beneficii extra”.

Locațiile din Nordul Capitalei

Cele mai căutate zone de chiriaşii care îşi permit chirii scumpe sunt cele din nordul Capitalei – Herăstrău, Băneasa, Dorobanţi şi Floreasca – dar şi din zona Pieţei Unirii. Apoi, în topul căutărilor sunt locuinţele care au mai mult de trei camere şi cele mai moderne dotări. Diplomaţii sunt cei care dispun de cel mai mare buget – de la 3.000 de euro la 8.000 de euro pe lună. Urmează directorii de multinaţionale, care au un buget de 3.000-4.000 de euro pe lună, similar cu cel al străinilor veniţi pe funcţii de conducere în marile companii. Angajaţii IT veniţi din străinătate au un buget de circa 600 de euro lunar, dar asta pentru că împart chiria cu alţi colegi de lucru.

Nu e pentru orice buzunar

Când nu e vorba de locuinţe de lux, chiriile cerute scad considerabil. Chiar şi aşa, zona de nord a Capitalei nu e pentru orice buzunar.Dragoş Vîlceanu, specialist imobiliar: „Este destul de aglomerată din punctul de vedere al ofertelor – în ultimii ani, se simte o presiune asupra preţurilor şi preţurile au scăzut. Dacă o vilă se închiria acum 2 ani cu 2.000 de euro, acum se închiriază cu 1.500, poate chiar mai puţin”.

Faţă de 2015, specialiştii imobiliari estimează că cererea pentru închirierea locuinţelor scumpe a crescut cu 15% anul acesta. O explicaţie ar fi că a crescut numărul angajaţilor străini pe care companii din IT, energie şi bănci îi atrag în România cu salarii mari şi beneficii precum apartamente închiriate pe banii firmei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here