Casele de marcat cu jurnal electronic nu vor mai fi obligatorii pentru companiile mari de la 1 ianuarie, ci de la 1 iunie 2018

0
1375

Amânarea a fost stabilită printr-o Ordonanță adoptată de Guvern, care mai prevede și decalarea obligativității folosirii caselor de marcat electronice de către companiile mijlocii, de la 1 aprilie tot pentru 1 iunie 2018.

Se menţine doar termenul pentru contribuabilii mici şi, totodată,  termenul final de implementare pentru dotarea tuturor operatorilor economici cu aparate de marcat noi, care este 1 august 2018.

“Modificarea are scopul să ducă la evitarea eventualelor dificultăţi care pot să apară în dotarea contribuabililor cu noile aparate de marcat, de exemplu, indisponibilitatea, la data limită prevăzută de lege, pentru dotarea unei categorii de contribuabili, a unor modele de aparate specifice activităţilor desfăşurate de aceştia”, se explică într-un comunicat al Guvernului.

În Ordonanţă se mai precizează că data la care se va interzice comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă pe suport de hârtie va coincide cu data limită la care utilizatorii au obligaţia să se doteze cu noile aparate de marcat, respectiv 1 august 2018, comparativ cu 1 octombrie 2017, termen prevăzut de legislaţia în vigoare.

“Dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic şi conectarea la sistemul informatic al ANAF contribuie la reducerea evaziunii fiscale, precum şi la creşterea nivelului de fiscalizare şi îmbunătăţirea execuţiei veniturilor bugetare”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Obligativitatea utilizării de aparate de marcat cu jurnal electronic de către operatorii economici şi eliminarea treptată a aparatelor de marcat cu rolă jurnal a fost introdusă prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2014, însă termenele iniţiale au fost modificate ulterior. Prin Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern sunt revizuite şi sancţiunile contravenţionale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, “inclusiv prin stabilirea acestora pe un interval valoric şi nu în cuantum fix, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, luându-se în considerare principiul proporţionalităţii dintre faptă şi sancţiune, promovat şi de legea prevenţiei, precum şi de practica judiciară în domeniu”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here