Fostul secretar al Ministerului de Finanțe, avocatul Gabriel Biriș, și-a exprimat opinia despre versiunea actualizată a contului de TVA: „Va fi HAOS!!!”

1
1644

“Contul de TVA” merge înainte!!! Pe site-ul MF a fost publicată versiunea actualizată a proiectului iniţial privind această monstruozitate: contul de TVA”, scrie acesta.

Modificările TVA prezintă „o oarecare gradualizare a amenzilor pentru plata greşită a TVA şi obligaţia ANAF de a soluţiona cererile contribuabililor de a se putea folosi de disponibilul din contul de TVA în 3 zile.”, susţine expertul in fiscalitate Gabriel Biriş.

 „ATENTIE: amenzile sunt certe, numai cine nu munceşte nu greşeşte. Termenul de 3 zile însă vine FĂRĂ NICI O SANCȚIUNE pentru ANAF în cazul în care nu îl respectă! Să-i credem pe cuvânt deci, mai ales că ANAF are un istoric foarte bun de respectare a termenelor… Atât de bun, încât România a fost chiar în infringement pentru întârzierea rambursării TVA… Atât de bun încât sunt sute de procese în instanţă ca urmare a refuzului ANAF de a respecta legea şi de a plăti dobânzile de întârziere cuvenite contribuabililor pentru rambursarea cu întârzierea a TVA…”, avertizează Gabriel Biris.

 „Sa recapitulăm:

-proiectul a fost avizat NEGATIV de către plenul CES;

-proiectul a fost RESPINS CATEGORIC şi de către Comisia pentru dialog Social;

-toţi reprezentanţii mediului de afaceri, indiferent că vorbim de companii mici sau mari, cu capital românesc sau străin au transmis Guvernului/MF mesajul clar că nu susţin măsura, care este extrem de scumpă şi cu rezultate incerte în combaterea evaziunii;

-chiar şi reprezentanţii sindicatelor sunt împotrivă…”, a punctat fostul secretar MF.

 „Un astfel de consens nu a existat niciodată, nici măcar pe subiecte precum impozitul pe gospodării sau impozitul pe cifra de afaceri. În dispreţ total faţă de poziţia exprimată de toată lumea, în notă de fundamentare a ordonanţei Finanţele scriu că impactul este pozitiv pentru mediul de afaceri. Evident, testul IMM nu a fost încă făcut…”, scrie Biriş.

Gabriel Biriş spune în postarea sa pe Facebook că Guvernul insistă să arunce economia în haos. Acesta explică de ce şi cine are interesul să facă asta.

 „ps1. În timpul mandatului meu la Finanţe a trebuit să obţin aviz de la CES şi CDS pentru normele de aplicare la proiectul privind AMEF (casele de marcat fiscale cu memorie electronică şi comunicaţie cu ANAF). Deşi era o măsură de combatere a evaziunii ce implică costuri pentru contribuabil, avizul CES a fost POZITIV în unanimitate. La fel, măsura a fost bine primită şi de CES, ceea ce arată susţinerea mediului de afaceri, dar şi a sindicatelor pentru măsuri care au sens, chiar dacă costă.”, scrie avocatul în primul său argument.

 „ps2. Azi MF a organizat o întâlnire informală cu presa, încercând să le explice jurnaliştilor cum reinventează ei roata. Nu au fost convingători, multe întrebări au rămas neraspunse… Ce este halucinant este că la întâlnirea cu jurnaliştii, MF a fost reprezentat la nivel de demnitar, ceea ce nu s-a întâmplat la nici una din întâlnirile din grupul de lucru cu reprezentanţii mediului de afaceri. O fi bine aşa?”, continuă Biriş.

 „ps3. Ținând cont că vorbim de o ordonanţă, iar ordonanţele pot fi date doar în vacanţă parlamentară care se termină curând, este posibil să vedem această enormitate aprobată chiar în şedinţa de guvern de mâine. Dacă nu, va fi săptămâna viitoare.”, adaugă acesta.

„ps4. Va fi cel mai costisitor experiment pe care Guvernul îl face în numele luptei împotriva evaziunii, cu muuult mai costisitor decât alte experimente precum ROI (abrogat), 088 (abrogat), “intenţia şi capacitatea” (abrogat), “ştia sau ar fi putut şti” (infirmat de CJUE). Si, la fel ca acestea, va fi degeaba!”, mai scrie fostul secretar MF.

„ps5. De taxare inversă, AMEF, E-Factura, SAF-T, CFC încă nu vorbeşte nimeni la MF…”, a încheiat acesta.

 

1 COMMENT

  1. Considerați că ANAF ar trebui să ofere certificate pentru contribuabilii cu operațiuni scutite de TVA și pentru cele cu taxare inversă, care să cuprindă codificările folosite la evidențierea pe facturi și pe documentele de plată a operațiunilor financiar- economice care s-ar încadra în astfel de categorii de plăți ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here