Brexit: Controversata lege a „pieței interne” a fost adoptată în Marea Britanie

0
1902

Aproximativ cincisprezece dintre parlamentarii conservatori au votat împotriva textului de lege, punând sub semnul întrebării anumite angajamente asumate de Londra în cadrul tratatului de ieşire din blocul comunitar.

Rebeliunea din propria tabără, cea a conservatorilor, a fost înăbuşită, pentru moment, Boris Johnson reușind să treacă, luni, 14 septembrie, controversatul proiect de lege privind „piață internă”, la a doua lectură, fără a întâmpina prea multe dificultăți. Astfel, la final, 340 de aleși au votat pentru iar 263 împotrivă.

Cu toate acestea, probabil că acest moment va rămâne în analele parlamentare ale Regatului Unit drept cel în care deputații au sfidat unul dintre principiile cardinale ale democrației britanice şi anume „statul de drept”, prin votarea unui text, despre care, cu câteva zile înaintea acestui moment, Brandon Lewis, secretar de stat pentru Irlanda de Nord, spunea că „ar putea încălca tratatele internaționale într-un mod limitat și selectiv”.

„Plasa de siguranţă”

„Nu putem lăsa europenii să creadă că au puterea de a ne divide țara”, a declarat Boris Johnson în deschiderea dezbaterilor din Parlamentul britanic. Tratatul de ieşire din Uniunea Europeană a fost semnat în 2019 și am făcut acest lucru cu bună-credință, acceptând protocolul nord-irlandez, menit să evite revenirea unei granițe dure, dar, în ultimele luni, Uniunea Europeană ne-a amenințat că va bloca fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord, fapt care prezintă un risc pentru integritatea țării noastre. Niciun prim-ministru britanic nu ar putea accepta acest lucru”. Din acest motiv, șeful guvernului britanic a dorit să adauge, în legislația națională, o „plasă de siguranță”. În situaţia în care nu se va ajunge la un acord cu privire la relația viitoare dintre Bruxelles și Londra, până la sfârșitul anului 2020, proiectul de lege privind piața internă va oferi miniștrilor britanici dreptul de a lua decizii unilaterale cu privire la controalele vamale dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord şi în privinţa regimul de ajutor de stat, cu toate că acordul Brexit prevede ca toate deciziile în aceste probleme complexe şi foarte sensibile, să fie luate împreuna cu responsabilii de la Bruxelles.

În replică, Irlanda a catalogat drept „false” acuzațiile prim-ministrului britanic la adresa Uniunii Europene conform cărora aceasta ar amenința cu o „blocadă”.

În ajunul reluării negocierilor comerciale post-Brexit, schimbul de replici între Regatul Unit și membrii Uniunii Europene, s-a înteţit… Premierul britanic Boris Johnson a declarat că fost forțat să revină parțial asupra angajamentelor luate din cauza ameninţărilor de împiedicare a intrării alimentelor, în restul regatului, venite din partea Uniunii Europene.

„Pur și simplu nu este cazul”, a reacționat duminică, la Sky News, ministrul irlandez al justiției, Helen McEntee. „Orice sugestie că aceasta va crea o nouă frontieră este pur și simplu greșită”. Ministrul irlandez al afacerilor externe, Simon Coveney, la rândul său, a subliniat, într-o intervenţie la postul BBC, că atitudinea guvernului „a subminat reputația Marii Britanii ca partener de încredere”.

La baza disputei se află proiectul de lege pe care guvernul britanic l-a prezentat Parlamentului, pe 9 septembrie, care contrazice parțial acordul deja semnat cu privire la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Acest controversat text de lege va oferi Londrei puterea de a lua decizii comerciale unilaterale în provincia sa din Irlanda de Nord, puteri care ar trebui să fie luate împreuna cu europenii, conform acordului Brexit. Astfel, guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson încalcă prevederile cheie ale acordului încheiat anul trecut, care urmărește să asigure o concurență loială, după Brexit și să evite revenirea la o frontieră care a fost desfiinţată prin acordul de pace din 1998, care a pus capăt unei perioade de trei decenii de neliniște, în provincie.

“Credibilitatea internațională a semnării Regatului Unit este în joc”

„Este timpul ca guvernul britanic să își asume responsabilitățile”, a reacționat duminică pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, îndemnându-l pe Boris Johnson să pună în aplicare acordul deja semnat deoarece „credibilitatea internațională a acestuia este în joc”. Într-un interviu publicat în Le Parisien, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a considerat „de neconceput” ca o „mare democrație” aşa cum este Regatul Unit „ar putea reveni asupra unui text pe care l-au negociat și votat, renunțând astfel la cuvântul dat”.

În ajutorul lui Boris Johnson, a intervenit şi negociatorul britanic, David Frost, care a afirmat că echipa europeană a „spus în mod explicit” în timpul rundei anterioare de negocieri că „Regatul Unit nu va fi pus, automat, pe lista țărilor autorizate să exporte alimente în Europa. În consecinţă, dacă Marea Britanie nu va intra pe această listă, va fi ilegal ca Irlanda de Nord să importe alimente din restul țării”.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără acord, reprezintă un risc ridicat

Guvernul britanic nu pare înclinat să cedeze, chiar dacă liderii Parlamentului European au amenințat vineri că vor vota orice pact comercial dacă Londra nu-și va respecta promisiunile. Escaladarea tensiunilor ar putea complica discuțiile programate pentru săptămâna viitoare la Bruxelles.

Un Brexit fără acord va avea „consecințe extrem de semnificative pentru economia britanică” a declarat ministrul german de finanțe, Olaf Scholz.

Potrivit prim-ministrului britanic, Boris Johnson, Bruxellesul ar putea impune nu numai taxe vamale asupra produselor care sosesc în provincia britanică din restul țării, ci și să instituie „o blocadă” și să împiedice „transportul produselor alimentare în Irlanda de Nord”. „Trebuie să spun că nu am crezut niciodată în mod serios că UE va putea folosi un tratat, negociat cu bună-credință, pentru a bloca o parte din Marea Britanie sau că ar amenința de fapt să ne distrugă integritatea economică și teritorială”, acuză liderul conservator.

“Ridicol”

” E ridicol. Johnson insistă să aibă şi untul și banii pe unt “, a declarat sâmbătă europarlamentarul spaniol Luis Garicano pentru BBC, subliniind că dispozițiile referitoare la Irlanda de Nord erau prezente în acordul pe care prim-ministrul britanic l-a semnat în luna ianuarie. Potrivit unui raport publicat sâmbătă dimineață de Financial Times, mai mulți oficiali britanici l-au avertizat pe Boris Johnson în ianuarie că acordul Brexit, pe care urma să îl semneze, prezintă acest tip de risc.

Textul semnat prevedea că provincia britanică să rămână supusă anumitor dispoziții europene timp de patru ani, în special în ceea ce privește comerțul. Însă, având în vedere controversatul proiect de lege votat de parlamentarii britanici, luni, Londra vă putea lua decizii unilaterale, contrar celor convenite inițial.

Încredere distrusă

Potrivit comisarului european Paolo Gentiloni, „depinde de Londra să îşi restabilească capitalul încredere în faţa Uniunii Europene”. Tocmai acesta este motivul pentru care, mai mulți parlamentari conservatori au amenințat, vineri, că nu vor vota proiectul de lege, temându-se că schimbările cerute de Boris Johnson ar putea afecta credibilitatea Regatului Unit pe scena internațională.

Problema provinciei britanice a Irlandei de Nord a fost de multă vreme unul dintre punctele de blocare în negocierile privind Brexit-ul, Londra temându-se de o revenire la o graniță fizică in Irlanda, însângerată timp de trei decenii,  până la semnarea acordurilor de pace din Vinerea Mare, în anul 1998.

„Nu suntem de acord “, scriu pentru Sunday Times, duminică 13 septembrie, foștii premieri, Tony Blair și John Major, care au condus Marea Britanie în timpul negocierilor de pace din anii ’90. „Acțiunea guvernul nu protejează acordul din Vinerea Mare, ba mai mult, îl pune în pericol”, spun ei într-un text comun, catalogând explicațiile lui Boris Johnson drept „prostii”„Lumea urmărește Marea Britanie cu uimire (…) pe măsură ce acțiunile acestui guvern fac de ruşine întreaga noastră națiune”, adaugă Tony Blair și John Major.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here