Antreprenoriat – Modalități de a scăpa de îndoielile de sine legate de bani

indoieli de sine

Oricât de mult succes ai ca antreprenor, vei avea, întotdeauna, o voce interioară care îţi va spune: „Nu cred că pot face asta”. Aceste gânduri nu sunt altceva decât “gunoi”, gânduri nocive că vă trag înapoi şi vă limitează capacitatea de decizie. 

Un caz clar şi destul de răspândit legate de astfel de gânduri nocive cărora un antreprenor trebuie să le facă fața, este cel pe care îl voi prezenta în continuare.

O tânără antreprenoare, era gata să facă o prezentare de vânzări importantă, către un grup de potențiali clienți B2B. Însă tânăra noastră antreprenoare avea îndoieli legate de viitoarea sa prestaţie. Dorea să nu fie prea agresivă sau să pară că se milogeşte, în fața unor oameni de afaceri cu experienţa de business.

Pe de altă parte, prezentarea era foarte importantă pentru mica ei afacere, pentru că spera să treacă la un alt nivel de business şi să îşi confirme că modelul ei de business este bun. Dorea să arate că este capabilă, în ciuda lipsei de experienţă, să depăşească toate aceste obstacole şi să încheie deal-ul.

Toţi antreprenori tineri, aflaţi la început de drum, indiferent că sunt bărbaţi sau femei, au astfel de momente de stress, provocate de gânduri nocive şi de îndoieli legate de deciziile luate în privința banilor.

Nimeni nu te învaţă cum să reduci la tăcere această voce interioară, care îți provoacă îndoieli.

Pe de altă parte, antreprenorii cu experiența au soluții, perfectate în timp, care funcţionează.

Identificați problemele

Una din metodele eficiente de a combate aceste gânduri şi îndoieli este focalizarea pe obiective.

Gândește-te la unul dintre obiectivele pe care le ai pentru tine sau compania ta. Pe măsură ce te gândești la acest obiectiv, următorul tău gând ar putea fi ceva de genul…

Vreau cu adevărat să ating obiectivul, dar…

Nu o pot face pentru că nu am timpul.

Nu o pot face pentru că nu am banii.

Nu pot face pentru că sunt divorțat.

Nu pot face pentru că am copii.

Pentru că trăiesc în orașul greșit.

Pentru că nu m-am dus la facultatea potrivită.

Motive de îndoială vor exista întotdeauna dar care este problema, cu acest mod de gândire? Acesta rezidă în faptul că noi, oamenii, avem o capacitate aproape infinită de a căuta explicaţii şi scuze. După ce le găsim, le apăram până la moarte, pentru că majoritatea dorim să avem, mai degrabă, dreptate decât să fim fericiți, sau să avem succes.

Înțelegeți cât vă costă aceste îndoieli

După ce veţi înțelege ce înseamnă de fapt aceste gânduri nocive, veţi vedea că lucrurile vor avea altă perspectivă. Este esențial să înțelegeți cât vă costă aceste limitări în gândire, în termeni de business.

Luați în considerare tot: termenii, banii, profitul, efortul necesar pentru a vă dezvolta afacerea, persoanele pe care le angajați și persoanele pe care nu le angajați.

Enumerați toate modurile în care acest mod nociv de gândire vă afectează în special bugetul. Costurile sunt enorme şi nu mă refer numai la bani, ci și la timp, efort sau oportunitate.

Luați decizii

După ce identificați aceste gânduri nocive şi îndoieli realizaţi că acum este momentul să luați o decizie majoră… Să nu mai ascultaţi acea voce negativă.

Este întotdeauna mai bine să luaţi o decizie, chiar dacă nu este cea mai fericită, decât să amânaţi la nesfârşit. Mecanismul prin care deciziile sunt asumate, de către antreprenori, este unul complex, pentru că implică multe variabile şi influenţează viaţa a câteva zeci sau chiar sute de oameni, pe termen mediu său lung.

Acest mecanism este declanşat şi influenţat de experiența personală şi profesională, anterioară, legată de bani sau de alte resurse ce trebuie să fie alocate sau administrate într-un proiect.

Există momente oportune pentru luarea unei decizii care trebuie fructificate. Amânarea pe termen nedefinit nu aduce nimic bun.

Indiferent de succesul deciziilor pe care le luaţi acestea vor constitui o experienţă valoroasă ce vă sta la baza deciziilor viitoare, care vă vor transforma într-un antreprenor mai bun, mai experimentat, gata să facă faţă unor provocări mult mai complexe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here