Peste 67.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2016, dublu faţă de 2010, când erau 30.000 de angajaţi temporari.
Chiar dacă numărul angajaților temporar s-a dublat în ultimii ani, ponderea acestora în piaţa muncii este încă mult sub media UE, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).
Cifră de afaceri de 270 de milioane de euro
Membrii ARAMT derulează circa 70% din activităţile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri totală de 270 milioane de euro, cu peste 50% mai mult faţă de anul 2010, momentul înfiinţării asociaţiei.”Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajaţi temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluţie economică şi de carieră, care răspunde nevoii ocupaţionale, atât a angajatorilor cât şi a forţei de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creştere susţinută a pieţei de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Săvuică, preşedintele ARAMT.
Peste 3 luni
Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (58%) şi servicii (27%), în timp ce agricultura are o pondere de 3%, iar construcţiile 1%. Durata medie a angajării a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiţia angajaţilor temporari în funcţie de vârstă s-a menţinut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%). S-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere de peste 4% a ponderii angajaţilor de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.
43% dintre angajați sunt femei
Ultimii ani au inversat tendinţa angajamentelor în funcţie de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajaţii temporari (faţă de 51% în 2010). Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.