Angajarea temporară câștigă teren în România. Numărul angajaților temporar s-a dublat în ultimii ani

0
2671
Angajarea temporară

Peste 67.000 de persoane au fost angajate în regim de muncă temporară în 2016, dublu faţă de 2010, când erau 30.000 de angajaţi temporari.

Chiar dacă numărul angajaților temporar s-a dublat în ultimii ani, ponderea acestora în piaţa muncii este încă mult sub media UE, potrivit unui studiu al Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară (ARAMT).

Cifră de afaceri de 270 de milioane de euro

Membrii ARAMT derulează circa 70% din activităţile de muncă temporară din România, înregistrând la finele anului trecut o cifră de afaceri totală de 270 milioane de euro, cu peste 50% mai mult faţă de anul 2010, momentul înfiinţării asociaţiei.”Studiul nostru arată o dublare a numărului de angajaţi temporar în ultimii ani, confirmând astfel viabilitatea muncii temporare ca o soluţie economică şi de carieră, care răspunde nevoii ocupaţionale, atât a angajatorilor cât şi a forţei de muncă. Rămâne în continuare loc pentru o creştere susţinută a pieţei de muncă temporară, rată de penetrare a acesteia în România (0,2% ) fiind încă mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%”, a declarat Cristina Săvuică, preşedintele ARAMT.

Peste 3 luni

Munca în regim temporar este mai răspândită în producţie (58%) şi servicii (27%), în timp ce agricultura are o pondere de 3%, iar construcţiile 1%. Durata medie a angajării a crescut în ultimii 5 ani, majoritatea dintre ele fiind de peste 3 luni (51%). Repartiţia angajaţilor temporari în funcţie de vârstă s-a menţinut, tinerii până în 25 de ani fiind principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%). S-a înregistrat, de asemenea, şi o creştere de peste 4% a ponderii angajaţilor de peste 45 de ani, acum reprezentând 13% dintre contractele oferite.

43% dintre angajați sunt femei

Ultimii ani au inversat tendinţa angajamentelor în funcţie de sexe, în prezent femeile reprezentând 43% dintre angajaţii temporari (faţă de 51% în 2010). Studiul a fost realizat în luna septembrie 2016 în rândul membrilor Asociaţiei Române a Agenţilor de Muncă Temporară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here