Analize comportamentale, stocarea datelor si reglementari guvernamentale privind criptarea: expertii impartasesc previziunile privind confidentialitatea pentru 2021

0
14916

2020 a demonstrat cat de importanta au devenit infrastructurile conectate si serviciile digitale pentru functionarea zilnica a societatii. Aceasta realizare a condus la o schimbare a atitudinilor fata de viata privata si a modului in care cetatenii, organizatiile si guvernele o percep. Ca raspuns, expertii in confidentialitate ai Kaspersky isi impartasesc viziunea asupra schimbarilor care vor avea loc in domeniul confidentialitatii in anul 2021. Printre aceste provocari, este evidenta o tendinta – faptul ca jucatorii din fiecare domeniu reprezinta o ciocnire de forte contrare. Furnizorii de toate dimensiunile vor incepe sa colecteze date din ce in ce mai diverse; in timp ce guvernele raspund cu noi reglementari; iar utilizatorii incep sa vada confidentialitatea ca pe o propunere de valoare pentru care sunt dispusi sa plateasca.

Aceste previziuni au fost conturate pe baza schimbarilor si tendintelor la care au asistat expertii in confidentialitate de la Kaspersky in 2020. Potrivit cercetatorilor, ecartul mare dintre diferitele parti interesate de subiectele privind confidentialitatea si colectarea datelor este rezultatul urmatoarelor tendinte:

  1. Confidentialitatea consumatorilor va fi un argument valoros si, in majoritatea cazurilor, va costa bani. Colectarea sporita a datelor in timpul pandemiei si tulburarile politice in crestere, care s-au mutat pe platformele digitale, s-au combinat pentru a produce o crestere rapida a constientizarii publicului cu privire la colectarea neingradita a datelor. Pe masura ce tot mai multi utilizatori cauta sa isi pastreze confidentialitatea, organizatiile raspund oferind produse axate pe confidentialitate – al caror numar si a caror diversitate vor creste.
  2. Furnizorii de dispozitive inteligente de sanatate vor colecta date din ce in ce mai diverse – si le vor folosi in moduri mult mai diferite. Datele stocate de fitness trackere, monitoare de tensiune arteriala si alte dispozitive ofera informatii atat de valoroase incat au fost deja utilizate in anumite dosare in instanta, ca sa nu mai vorbim de specialistii in marketing si de asiguratorii care, de asemenea, considera acest lucru extrem de util. Iar sanatatea fiind o preocupare publica, cererea pentru astfel de date va continua sa creasca.
  3. Guvernele vor deveni din ce in ce mai atente cu privire la stocarea datelor de catre big-tech – si vor fi mai active in ceea ce priveste noile reglementari. Accesul la datele utilizatorilor deschide o gama larga de oportunitati – lupta impotriva abuzului asupra copiilor sau eficientizarea traficului in oras. De asemenea, ganditi-va la limitarea disidentei. Cu toate acestea, majoritatea organizatiilor private refuzand sa partajeze aceste date, guvernele vor raspunde fara indoiala cu mai multe reglementari care impiedica confidentialitatea online, cu cele mai aprinse dezbateri vizand tehnologiile de pastrare a confidentialitatii precum criptarea end-to-end, DNS-over-HTTPS si criptomonedele.
  4. Companiile de date vor gasi surse de date din ce in ce mai creative si, uneori, mai intruzive, pentru a alimenta tehnologia de analiza comportamentala. Analiza comportamentala bazata pe date este un joc periculos. Erorile pot dauna oamenilor, in timp ce calitatea reala a acestor sisteme este adesea un secret comercial. Totusi, acest lucru nu va impiedica organizatiile care lucreaza in acest domeniu sa gaseasca modalitati mai creative de a profila utilizatorii in functie de ceea ce le place sa faca – si astfel le vor influenta viata.
  5. Calculele multi-party, confidentialitatea diferentiala si studiul federalizat vor fi adoptate pe scara mai larga – precum si edge computing. Pe masura ce companiile devin mai constiente de datele de care au nevoie in realitate si consumatorii resping colectarea necontrolata de date, apar instrumente de confidentialitate mai avansate si sunt adoptate pe scara larga, in timp ce organizatiile mari de tehnologie se indreapta spre a garanta utilizatorilor standarde noi si stricte de confidentialitate. Va aparea hardware mai avansat, care va permite dezvoltatorilor sa creeze instrumente capabile de procesare avansata a datelor, reducand astfel cantitatea de date partajata de utilizatori cu organizatiile.

„Anul trecut, multi utilizatori au realizat pentru prima data cat de multe informatii impartasesc si ce primesc in schimb. Cu un nivel de constientizare crescut vine o mai buna intelegere a dreptului la viata privata si a modului de exercitare a acesteia. Drept urmare, confidentialitatea a devenit o problema hotaratoare la intersectia intereselor guvernamentale, corporative si personale, ceea ce a dat nastere multor tendinte diferite si chiar contradictorii in modul in care sunt colectate datele si in care este asigurata pastrarea confidentialitatii – sau, dimpotriva, incalcata. Sper ca anul acesta si in anii urmatori vom putea gasi un echilibru intre utilizarea datelor de catre guverne si intreprinderi si respectarea dreptului la viata privata”, spune Vladislav Tushkanov, expert in confidentialitate la Kaspersky. „Intr-o nota finala, as dori sa evidentiez ca, desi noi, consumatorii, nu avem control deplin asupra datelor noastre, putem face multe pentru a revendica o parte din confidentialitatea si controlul datelor noastre personale.”

Cititi raportul detaliat al previziunilor Kaspersky legate de confidentialitate pentru 2021 pe Securelist.

Aceste predictii fac parte din Buletinul de securitate Kaspersky (KSB) – o serie anuala de previziuni si articole analitice privind schimbarile cheie din lumea securitatii cibernetice. Mai multe rapoarte de acest fel gasiti aici.

Pentru a afla mai multe despre aspectele confidentialitatii online pe retelele sociale, Kaspersky recomanda utilizarea Privacy Checker, un instrument simplu care descrie fiecare setare dintr-o retea sociala aleasa si ofera sfaturi despre cum sa o configurati pentru diferite niveluri de confidentialitate pe diferite platforme. Privacy Checker nu se limiteaza la retelele sociale; poate ajuta utilizatorii sa isi configureze sistemul de operare pentru un nivel ridicat al confidentialitatii datelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here