Firmele care încalcă dispoziţiile privind munca suplimentară riscă amenzi de câte 1.500-3.000 de lei pentru fiecare lucrător afectat, potrivit unei legi adoptate de parlamentari.
Legea, care modifică articolul 260, alineat (1), litera i) din Legea nr.53/2003 (Codul muncii), a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, potrivit Mediafax.
În forma încă în vigoare „constituie contravenție și se sancționează astfel nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei și 3.000 de lei”.
Noua lege spune astfel: „Constituie contravenție și se sancționează nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.
Potrivit motivării inițiativei legislative, în prezent nu există o corelare a cuantumului amenzilor între numărul de ore suplimentare efectuate și numărul de salariați care au făcut ore suplimentare.
„Nu există o corelare a cuantumului amenzilor și numărul de ore suplimentare efectuate, numărul de salariați care au făcut ore suplimentare. Există companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulează, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maximum 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modicp. E necesară corelarea cuantumului amenzilor cu numprul de salariați care prestează ore suplimentare, pentru a asigura proporționalitate între amendă și amploarea contravenției”, se arată în motivarea inițiativei.
Propunerea legislativă fusese respinsă de Senat în şedinţa din 20 iunie 2018, dar Camera Deputaților a adoptat inițiativa, în calitate de for decizional.
Pentru a putea fi aplicată, legea are nevoie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.