Aeroporturile din România au atras pentru modernizare finanţări totale de peste 50 de milioane de euro în exerciţiul financiar 2014-2020

0
1354
aeroport-otopeni

Gheorghe Pasc, director al Aeroportului Oradea şi vicepreşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), a declarat joi, la Gura Humorului, că exista şi posibilitatea unor alocări suplimentare ”de la alte structuri care nu au folosit banii”, cum s-a procedat şi exerciţiul financiar precedent.

Totodată, Pasc a spus că o problemă foarte importantă în dezvoltarea aeroporturilor din România o reprezintă ajutoarele de stat, iar în acest sens, în ultima decadă a acestei luni, este programată la Ministerul Transporturilor o întâlnire la care să participe şi preşedinţii de consilii judeţene.

”Ajutorul de stat, aşa cum este formulat în legislaţia actuală, care este total neclară şi defavorabilă aeroporturilor, este un lucru pe care trebuie să-l perfecţionăm împreună cu consiliile judeţene, ministerele de resort şi Consiliul Concurenţei, pentru a putea conduce la dezvoltarea instituţiilor aeroportuare din România”, a spus Pasc.

Vicepreşedintele AAR a subliniat, de asemenea, că România va trebui să transmită la Bruxelles, prin Consiliul Concurenţei, punctul de vedere în perspectiva noilor reglementări ale Comisiei Europene pe tema finanţării aeroporturilor, pentru a se asigura că acestea vor conduce la dezvoltarea infrastructurii acestora şi nu la stagnare.

”Comisia Europeană lucrează la o nouă reglementare privind finanţarea aeroporturilor, ajutoarele de stat ce pot fi date atât pentru infrastructură, cât şi pentru operare, dar şi ajutoare de stat ce pot fi folosite cu companiile aeriene pentru a le atrage. Noi vrem ca prin această reuniune să fundamentăm un punct de vedere al aeroporturilor din România care, prin Oficiul Concurenţei, care este legătura dintre noi şi Comisia Europeană, să fie transmis la Bruxelles, ca să nu ne trezim că aceste noi reglementări nu ne vor ajuta, ci vor conduce la stagnarea dezvoltării unor aeroporturi”, a spus Pasc.

Timp de două zile, joi şi vineri, la Gura Humorului, se desfăşoară Conferinţa AAR pe probleme economice, de achiziţii şi comerciale din domeniul aviaţiei civile, la care participă reprezentanţi ai 13 aeroporturi, Consiliului Concurenţei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltării, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here