A patra zi de coșmar pentru lira sterlină

0
2634
lira sterlină
Marți, lira sterlină a scăzut pentru a patra zi consecutiv și s-a depreciat cu 0,49%, la 1,2296 dolari. Anul acesta, lira sterlină s-a depreciat cu 17% față de dolar, cel mai semnificativ declin în rândul a 16 valute importante.

Piețele britanice ”dansează” acum în ritmul piețelor emergente, după ce deprecierea record a lirei sterline de luna aceasta a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor guvernamentale, reflectând temerile investitorilor privind efectele negative economice și financiare ale votului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), transmit Bloomberg și Reuters.

Reevaluarea perspectivelor economice
Pe fondul temerilor că Regatul Unit va fi puternic afectat din punct de vedere economic în urma ieșirii din UE, corelația între lira sterlină și un indice al monedelor piețelor emergente a urcat la un nivel record. “Investitorii sunt din ce în ce mai tentați să aprecieze activele britanice în lumina pieței emergente, pe fondul unei reevaluări a perspectivelor economice ale țării pe termen mediu spre lung”, a apreciat Chris Scicluna, analist la Daiwa Capital Markets Europe Ltd, în Londra.
Nivel record pentru indicele FTSE-100
Randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice pe zece ani au urcat la 0,98%, de la 0,52% la mijlocul lunii august. Pe fondul deprecierii lirei sterline, indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a urcat marți la prânz cu 0,5%, la 7.129,83 puncte, un nivel record înregistrat în timpul ședinței de tranzacționare. Recordul precedent datează din aprilie 2015, când indicele FTSE-100 s-a situat la 7.122,74 puncte. Potrivit analiștilor, termenii negocierilor privind ieșirea din UE vor fi determinanți pentru a se ști dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.
Membrii Guvernului de la Londra au fost avertizați că Marea Britanie ar putea pierde anual venituri din taxe în valoare de 66 de miliarde de lire sterline (73 de miliarde de euro) în cazul unei ieșiri dure din Uniunea Europeană (UE), o variantă în urma căreia Marea Britanie va avea un acces limitat la piața unică din UE, informează cotidianul The Times, citând o serie de documente guvernamentale.Analiștii analizează ce s-ar întâmpla dacă Marea Britanie iese din piața unică și se bazează numai pe regulile Organizației Mondiale a Comerțului în schimburile cu continentul, Produsul Intern Brut al Marii Britanii ar putea fi mai mic cu 5,4%, până la 9,5%, după 15 ani, comparativ cu ce s-ar întâmpla dacă ar rămâne în UE. O astfel de scădere dramatică a veniturilor ar forța Guvernul să reducă cheltuielile publice sau să majoreze taxele.
Reacția la declarațiile premierului Theresa May
Săptămâna trecută, un raport al firmei de consultanță Oliver Wyman a ajuns la concluzia că numai sectorul financiar al Marii Britanii ar putea pierde venituri de până la 38 de miliarde de lire sterline în cazul unui “hard” Brexit. La începutul acestei luni, premierul Theresa May a anunțat că Marea Britanie va invoca articolul 50 din Tratatul european până la sfârșitul lunii martie 2017, dar a respins ideea unei alegeri între un “soft” Brexit, care ar presupune concesii reciproce, și un “hard” Brexit, care ar presupune o ruptură cu piața unică a Uniunii Europene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here