A început Programul Tezaur: O nouă emisiune Tezaur pentru populaţie cu dobânzi între 3,5% şi 5% pe an

0
464

Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțelor Publice vrea să împrumute peste 4,4 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont și obligațiuni de stat de tip benchmark.

Practic, din această sumă, peste 500 milioane lei reprezintă alocări ale sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark. La cele 4,4 miliarde lei se mai adăugă sumele pe care le va strânge prin noua serie de emisiuni a programului Tezaur dedicat populației, care începe de luni.

Luni, 3 iunie, va avea loc licitația certificatelor de trezorerie cu discont în valoare de 400 milioane lei. În aceeași zi va mai fi una pentru obligațiuni de tip benchmark cu scadența în 2029 în sumă de 500 milioane lei.

Potrivit Prospectului de emisiune publicat în Monitorul Oficial, valoarea nominală a unui titlu este 1 leu. Pentru titlurile cu scadenţa la un an dobânda este 3,50%, pentru cele cu scadenţa de doi ani dobânda urcă la 4%, pentru cele pe 3 ani – 4,5% iar pentru titlurile pe 5 ani – 5%.

Subscrierile pot fi realizate până pe 28 iunie 2019 prin intermediul subunităţilor poştale din reţeaua Poşta Română şi prin Trezorerie.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here