240 de kilometri de autostradă ,ce costă 1,33 miliarde de euro , se află în lucru, dar sub 100 de kilometri au șanse să fie gata în 2017

0
1537
Oficialii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere

În prezent în România, se află în lucru aproximativ 240 de kilometri de autostrăzi ,valoarea contractelor de construcție pentru acestea ridicându-se la aproape 6 miliarde de lei, arată datele de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Din aceste drumuri aflate în construcție, puțin sub 100 de kilometri au ca termen de finalizare anul 2017. Rămâne de văzut câte vor fi deschise însă până la finalul anului acesta.

România are în prezent circa 750 de kilometri de autostrăzi, după ce în luna martie a acestui an a fost inaugurat un tronson de 15 kilometri din secțiunea Lugoj-Deva, lot 2 (care are un total de 28,6 kilometri). Anul trecut însă, nici măcar un centimetru de șosea de mare viteză nu a fost deschis traficului.

Potrivit CNAIR, printre porțiunile de autostradă care ar urma să fie deschise traficului anul acesta se numără:

  • Gilău-Nădășelu (8,7 kilometri), la care chiar dacă termenul de finalizare este respectat, tronsonul nu va fi funcțional până nu va fi gata podul peste Someș – CNAIR se află în prezent în proces de atribuire a contractului pentru construcția acestui pod, estimând că în luna iulie va încheia contractul
  • primii 3,3 kilometri ai autostrăzii București-Ploiești
  • Târgu Mureș-Ogra, lot 2 (10,1 kilometri)
  • Ogra-Câmpia Turzii, lot 1 (3,6 kilometri)
  • Lugoj-Deva, lot 3 (21,1 kilometri)
  • Lugoj-Deva, lot 4 (22,1 kilometri)
  • Sebeș-Turda, lot 3 (12,45 kilometri)
  • Sebeș-Turda, lot 4 (16,3 kilometri)

Există însă și tronsoane de autostrăzi a căror soartă este deocamdată in certă : este cazul Târgu Mureș-Ogra, lot 1 (4,5 kilometri autostradă și 4,7 kilometri drum de legătură), pentru care contractul a fost reziliat, iar procedura de licitație a fost reluată, acum CNAIR evaluând ofertele primite.

Pentru rețeaua de drumuri de mare viteză din România, o veste buna este faptul că CNAIR a transmis către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentațiile de atribuire pentru cele două capete ale autostrăzii Sibiu-Pitești, unul dintre cele mai așteptate drumuri din România, iar acum așteaptă validarea din partea instituției. În total, autostrada Sibiu-Pitești, va avea aproape 123 de kilometri, iar în perioada următoare, după validarea de la ANAP, cele două capete ale drumului, ce vor avea în total peste 43 de kilometri (35% din traseul total de 123 de kilometri), vor fi scoase la licitație pentru proiectare și construcție.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here