Consumatorii casnici pot obține prețuri mai bune la energie electrică și gaze naturale dacă negociază cu furnizorii de utilități

0
1754

Într-o discuție cu jurnaliștii pe tema scumpirii energiei de la 1 iulie cu 8% în medie, la nivel național, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat că pentru a se obține prețuri mai bune la energie electrică și gaze naturale, consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilități, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet.

“Eu, de exemplu, la mine acasă am același furnizor și de energie, și de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată și este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanță din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relație cu o singură firmă de furnizare, și de gaze, și de energie”, a explicat oficialul ANRE.

Havrileț a precizat că, de la 1 iulie, va crește prețul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentați de furnizorii de ultimă instanță, adică cei tradiționali: Enel, E.ON, CEZ și Electrica, în funcție de zona în care locuiesc.

“Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

Președintele ANRE a explicat că furnizorii tradiționali, care oferă energie în regim de ultimă instanță, au cel mai mare preț de pe piață, pentru că acești furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor.

“Dar, dacă vă uitați în comparatorul de prețuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanță, sunt 14-15 oferte la prețuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanță. Furnizorul de ultimă instanță este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la prețuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanță au oferte cu prețuri mai mici pe piața concurențială. Prețul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referință (stabilită de ANRE — n.r.). Aceasta este o valoare de referință pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanță, care nu se negociază”, a mai arătat Havrileț.

Totodată, el a admis că sunt foarte puțini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurențial, în principal din lipsa informațiilor, și a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanță să-și anunțe toți consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

“Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanță să îi anunțe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piață reglementată, nu mai există acea porțiune de energie electrică care vine la preț reglementat de la producători, care la ora actuală este de 10% din coșul total”, a mai spus Havrileț.

Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenți în primul rând la preț, apoi la condițiile contractuale, în ce situații pot fi deconectați și în ce condiții se face plata.

Șeful ANRE a arătat că, în prezent, prețul energiei pe piața spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decât anul trecut. Potrivit datelor bursei OPCOM, prețul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marți) este 257 de lei pe MWh, în creștere cu 55% față de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, când prețul pe aceeași platformă bursieră era 165 de lei pe MWh.

“Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro și eoliene. Însă și în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, pe toate aceste piețe, prețul pe PZU este aproximativ același, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia și Bulgaria prețurile sunt și mai mari”, a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că prețul pe bursă poate reveni odată cu apariția unor condiții climatice propice pentru a crește producția de energie eoliană și hidro, adică vânt și ploi. “Ne așteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească”, a mai spus Havrileț.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentanții instituției.

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată și toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piața liberă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here