Urmările OUG 114: Românii vor plăti în facturile de electricitate inclusiv gaz scump rusesc, de la Gazprom, care a transferat deja în preţul către clienţi celebra taxă de 2% pe cifra de afaceri

0
831
gazprom

Centralele electrice pe gaze de la Brazi şi Iernut vor fi obligate să folosească un preţ mai mare pentru gazele folosite pentru producţia de electricitate şi chiar să folosească gaze ruseşti, mai scumpe. O parte din energia produsă aici mai scump din cauza OUG 114 va fi plătită de populaţie, prin mecanismul de reglementare cauzat tot de celebra Ordonanţă.

Petrom şi Romgaz, cele două companii care extrag gaze din România, şi care au şi unităţi proprii de generare de energie electrică, vor fi obligate şi ele să vândă, în perioada 1 martie-31 decembrie, energie electrică, la preţuri şi cantităţi impuse de stat consumatorilor casnici pe piaţa reglementată.

Prevederea apare chiar în Ordinul ANRE nr 10/2018, publicat în Monitorul Oficial la data de 1 februarie, care aprobă metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă.

Prevederea vizează clar Petrom şi Romgaz, care operează centralele electrice pe gaze de la Brazi şi Iernut. Ele vor fi obligate să livreze energie pe piaţa reglementată, la preţ de cost plus profit reglementat de 5%, iar cantitatea va fi decisă de ANRE.

Cantitatea va depinde de necesarul de consum estimat de cei patru furnizori de ultimă instanţă pentru consumatorii de pe piaţa reglementată, dar şi de cantităţile de energie disponibile (necontractate în trecut cu livrare în acest an) ale Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

Mecanismul care conduce la o creştere a costului centralelor electrice pe gaze.

Petrom şi Romgaz folosesc o parte din gazele extrase din România, pentru producţia de energie electrică în cele două centrale. Ele folosesc însă gazele la preţul de cost, situaţie care se schimbă însă după apariţia OUG 114, iar costul centralelor creşte semnificativ, din trei motive:

  1. OUG 114 impune un preţ fix de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, la 68 de lei/MWh, mult mai mare decât costul de producţie. Gazul va intra aşadar în centrale la acest preţ, pentru că nu se poate legal mai jos, situaţie explicată de directorul Romgaz, care a spus foarte clar că centrala actuală de la Iernut nu rezistă în piaţă la acest preţ al gazelor (costul este de 38 de lei).
  2. Cele două companii vor avea obligaţie de achiziţie de gaz de import, care va fi folosit, în coş cu gazul din producţia internă, în centrale pentru producţia de energie electrică. Procentul va fi decis de ANRE, şi va depinde de consum şi de importurile totale de gaze (în general România importă într-un an cam 10% din consum), dar preţurile de import sunt evident mai mari. Potrivit datelor BRM, dacă în decembrie preţul gazului intrern a fost de 95 de lei/MWh, pe bursă, pentru coşul inten-import a fost de 112 lei. Singura sursă de import pentru România este Gazprom, care livrează gaze în România prin intermediul furnizorilor agreaţi WIEE şi Conef.

“Petrom și Romgaz vor avea obligaţie de a cumpara gaz din import pentru consumul lor la Brazi și Iernut. La stabilirea preţurilor pentru ei, va fi recunoscut costul gazului de import”, au confirmat sursele noastre.
Aşadar, din cauza celebrei OUG, energia electrică produsă la Brazi şi Iernut va fi mai scumpă, iar o parte din ea va fi livrată consumatorilor casnici care vor avea preţuri reglementate.

  1. Tot ca efect al Ordonanţei, importurile de gaze sunt deja mai scumpe, pentru că furnizorii Gazprom au transferat deja în preţul către clienţii români celebra taxă de 2% pe cifra de afaceri, după cum puteţi citi aici:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here