Ultima zi de plata taxelor locale

0
3030
taxe locale

Potrivit Codului Fiscal, data de 30 septembrie este termenul final de plată pentru taxele locale pe clădiri, terenuri şi maşini. Proprietarii care şi-au plătit integral aceste taxe până la 30 iunie au beneficiat de reduceri, dar cei care vor întârzia după 30 septembrie vor plăti majorări.

Sancţiunea pentru întârzierea după termenul 30 septembrie a plăţii taxelor locale constă într-o majorare cu 1% pe lună a sumei datorate. „Codul Fiscal prevede un nivel de 1% al majorărilor de întârziere pe lună sau fracţiune de lună în cazul obligaţiilor fiscale administrate de organele fiscale locale. Această valoare corespunde unui nivel anual de 12% pe an. Nu sunt penalităţi, sunt doar majorări de întârziere care se aplică începând din 1 octombrie”, a declarat pentru consultantul fiscal Emilian Duca.

Reducere cu 10%

Desigur, persoanele care şi-au plătit deja aceste taxe nu intră sub incidenţa termenului fiscal 30 septembrie şi, mai mult decât atât, proprietarii care au efectuat plata înainte de 30 iunie au beneficiat de o reducere cu 10% acordată de autorităţile locale.Referitor la impozitarea clădirilor, noul Cod Fiscal a adus modificări importante. Astfel, în prezent, impozitul nu se mai calculează în funcţie de calitatea persoanei care deţine imobilul (persoană fizică ori juridică), ca în anii trecuţi, ci în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială (ca locuinţă), nerezidenţială (ca sediu de firmă, spaţiu comercial, cabinet etc.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here