Noul guvern intenţioneză să introducă o nouă taxă – cea de solidaritate, pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, aşa cum arată programul de guvernare şi cum a declarat noul ministru al Finanţelor Ionuţ Mişa, săptămâna trecută, în Parlament.
Noua taxă de solidaritate ar urma să reprezinte o impozitare de 25%, peste cea de 16% pentru toate salariile peste 14.500 de lei pe lună brut, respectiv zece salarii minime pe economie. Se va impozita diferenţa câştigată de un contribuabil peste acest prag. În total, impozitarea pentru această diferenţă care depăşeşte 10 salarii minime pe economie va fi de 41%, în loc de 16%.
“Suprataxarea veniturilor din muncă este o practică extrem de nocivă de care “ne-am bucurat” până în 2004. Această practică a făcut foarte dificilă apariţia şi dezvoltarea unei clase mijlocii solide, clasa mijlocie fără de care nu putem vorbi de prosperitate în această ţară. În acelaşi timp, politicienii noştri, iar cei de azi nu fac excepţie, au subimpozitat câştigurile pe capital favorizând apariţia unei clase foarte subţiri de oameni foarte bogaţi. Exact acelaşi lucru face PSD azi propunând supraimpozitarea clasei mijlocii şi eliminarea oricărui fel de impozite pentru bogaţii României”, a declarat Gabriel Biriş, avocat specializat pe fiscalitate.
Potrivit ultimelor date ale ministerului Muncii aferente anului 2016, doar 34.000 de angajaţi câştigă peste 10.000 de lei net pe lună, 400.000 între 3.000 şi 10.000 de lei net pe lună, iar restul de 4 milioane sub 3.000 de lei.