Statul continuă să se împrumute din ce în ce mai scump de la băncile comerciale. În ultima jumătate de ani, costul împrumutului pe zece ani al statului român a crescut cu circa 30%, în condiţiile în care deficitul bugetar din acest an este sub presiune

0
1770
plan_de_afaceri

Ministerul Finanţelor a plasat obligaţiuni de stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro), scadente în 26 iulie 2027, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 4,07%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în urmă cu aproape o lună, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost chiar de 300 milioane lei, iar băncile participante au oferit doar 391 milioane lei.

În 26 ianuarie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 146,75 milioane lei, jumătate din valoarea anunţată, iar randamentul mediu primit de investitori a fost de 3,96% pe an.
Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

 La licitaţia de titluri de stat pentru scadenţa iulie 2027 din 1 septembrie 2016, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei cu un randament de doar 3,13% pe an.

 Călin Rechea: “Creşterea cu 30% a randamentului în doar 5 luni arată declinul semnificativ al încrederii investitorilor în ceea ce priveşte programul economic al guvernului” 

Analistul Călin Rechea a declarat: “Cea mai recentă licitaţie pentru obligaţiunile guvernamentale cu ISIN-ul RO1227DBN011 s-a realizat la un randament mediu de 4,07%, în condiţiile în care rata cuponului este de 5,8%. Obligaţiunile au fost emise iniţial în februarie 2012, la un randament de 6,98%, conform datelor de la BNR, şi au maturitatea în iulie 2027.

La redeschiderea emisiunii din septembrie 2016, randamentul a atins un minim al ultimilor doi ani, de 3,13%. După ce a trecut prin 3,96% în ianuarie 2017, creşterea cu 30% a randamentului în doar 5 luni arată declinul semnificativ al încrederii investitorilor în ceea ce priveşte programul economic al guvernului.

Un oficial din Ministerul de Finanţe a declarat recent că ponderea investitorilor străini în titlurile de stat ale României a ajuns la 25%. Dincolo de încrederea temporară în perspectivele economice ale ţării noastre, volumul ridicat al obligaţiunilor în lei deţinute de investitorii străini implică riscuri majore, după cum a amintit şi oficialul guvernamental.

 Aceşti investitori nu sunt «captivi» şi pot vinde masiv titlurile de stat într-un interval foarte scurt, cu efecte deosebit de negative asupra costurilor de finanţare pentru întreaga curbă a randamentelor”.

Isar: “Acceptarea dobânzilor de peste 4% de către Finanţe – semnal straniu şi inoportun” 

Fostul bancher Lucian Isar ne-a declarat: “Aşa cum anticipam acum câteva luni tehnica numită ghidarea pieţei a funcţionat.

Într-o ţară cu monedă proprie şi politică monetară independente fără a creşte dobânda de intervenţie, ghidajul a crescut costul de împrumut al statului. În acest moment este clar că un management defectos al trezoreriei statului garantează o presiune suplimentară pe ţinta de deficit de 3%.

Începând din noiembrie costul suplimentar în termeni prezenţi plătit de statul român la împrumuturile în moneda naţională la 10 ani a crescut cu 4,89%. Faptul că Ministerul de Finanţe a acceptat să plătească peste 4% şi nu a folosit buffer-ul pentru a temporiza este o greşeală pe multiple fronturi, unul fiind acela că a permis depăşirea unor niveluri tehnice de dobândă într-un ritm accelerat.

 Comparaţi acest nivel cu faptul că băncile plasează lichidităţi pe termen scurt la facilitatea de depozit a BNR şi puteţi sesiza impostura. Nu toate băncile sunt fericite de această mişcare deoarece operaţiunea de marcare la piaţă în cazul celor cu portofolii masive de titluri de stat le produce pierderi considerabile.
Acceptarea dobânzilor de peste 4% de către Ministerul de Finanţe trimite un semnal straniu şi inoportun pe fondul ştirilor privind veniturile bugetare sub ţintă”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here