„SITUAȚIA ESTE ÎNCĂ INCERTĂ”, afirmă voci din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). In acest moment este limpede ca economia mondială va înregistra o scădere semnificativă în al patrulea trimestru al acestui an

0
16198

Pandemia de coronavirus, blocajele și restricțiile de călătorie pe care aceasta le-a impus au zguduit economia globală.

Conform prognozei publicate, marți, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), se așteaptă, în actualul trimestru, pe fondul creşterii celui de-al doilea val al pandemiei, o scădere a economiei globale de 3%, comparativ cu anul 2019.

„Europa și America de Nord, în special, suferă în prezent din cauza pandemiei care a stopat creșterea economică. Producția va scădea în ultimul trimestru al acestui an, cu 7,3%, în zona euro și cu 3,2 %, în Statele Unite însă, putem spera din nou, având perspectivă apariţiei unui vaccin și gestionând mai eficient criza sanitară cu care ne confruntăm. Cu toate acestea, situația rămâne extrem de îngrijorătoare”, a declarat economistul șef al OECD, Laurence Boone.

OECD prognozează că economia germană, motorul Uniunii Europene, va ieşi, anul viitor, din recesiunea provocată de pandemie. Produsul intern brut va crește cu 2,8% în anul 2021 și cu 3,3%, în anul 2022. Pentru anul în curs se aşteaptă o scădere de 5,5%, pe fondul reducerii consumului şi al nivelului investiţiilor. De asemenea, din aceleași cauze se aşteptată şi scăderea volumului marfurilor exportate. În comparație cu alte țări industrializate, se consideră că, în Germania, recesiunea va fi ceva mai ușoară. În ansamblu, Zona euro va înregistra, în acest an, o scădere de aproximativ 7,5%.

Directorul Centrului OECD din Berlin, Nicola Brandt, a declarat pentru agentia Reuters că: “Germania se descurcă destul de bine în comparație cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional. Pe de o parte, acest lucru se datorează faptului că economia germană, spre deosebire de Italia sau Spania, spre exemplu, nu depinde atât de mult de sectoarele afectate în mod direct de pandemie, așa cum este turismul. Pe de altă parte, Germania are o capacitate de testare a populației mult mai mare şi unităţi de terapie intensivă, mult mai numeroase decât în ​​alte țări.

Pentru Zona euro, OECD estimează o creştere cu 3,6%, în 2021 și cu 3,3%, în 2022, iar în privinţa marilor puteri economice, crede că doar China va înregistra o creștere cu 1,8%, anul acesta, urmată de o creștere de 8,0% în 2021 și 4,9% în 2022. Economia SUA se va contracta, inițial, cu 3,7% după care va crește cu mai mult de 3%, în fiecare din următorii doi ani.

Odată cu dezvoltarea vaccinurilor, OECD vede și „luminiţa de la capătul tunelului”. „Este important să menținem sprijinul politicii fiscale și monetare, în acesta perioadă, pentru a preveni o criză mult  mai profundă. Politica ar trebui să promoveze creșterea durabilă, prin investiții în digitalizare, infrastructură prietenoasă mediul și educație iar închiderea școlilor ar trebui evitată. Se observă că din primăvara a scăzut brusc prezenţa şcolară, în special, la copiii care provin din familii cu venituri reduse. Acest lucru va pune, în viitor, o presiune suplimentară pe forța economică și inovatoare. Prin urmare, trebuie să facem tot posibilul pentrua evita închiderea şcolilor”, a adăugat directorul Centrului OECD din Berlin, Nicola Brandt.

Peste ocean, în pofida veştilor îmbucurătoare legate de apariţia iminentă a vaccinului, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, estimează că va fi o iarnă foarte dură pentru Statele Unite ale Americii iar imunizarea populației, crucială. „Având în vedere înrăutățirea pandemiei, ne aşteaptă câteva luni pline de provocări. Va fi o luptă pentru supraviețuire”, a declarat Jerome Powell, în cursul unei audieri desfăşurate în Congresul american, marți, 2 decembrie.

Creșterea numărului de imbolnaviri cu Covid-19, în întreaga lume, este îngrijorătoare. În vederea demarării campaniei de vaccinare, mai sunt încă multe obstacole de depășit atât în privinţa producției cât și în cea a distribuției dozelor de vaccin. Soarta economiei americane depinde de reușită campaniei de imunizare a populației. Pe piețele financiare, luna aceasta, este aşteptată reacţia Fed în legătură cu viitoarea sa politică monetară. Specialiştii estimează că aceasta va fi și mai relaxată, pentru a oferi economiei ajutorul de care are nevoie.

La ultima întâlnire a Fed, in care a fost stabilit nivelul dobânzilor, autoritățile monetare au discutat şi despre programul de cumpărare de obligațiuni în valoare de mai multe miliarde de dolari. Din minuta întâlnirii reiese că au fost dezbătute mai multe opțiuni de extindere a programului pentru a permite o politică monetară mai relaxată. Fed cumpără titluri în valoare de cel puțin 120 de miliarde de dolari, în fiecare lună. Pe de altă parte, Fed are şi un alt motiv pentru care ar dori să intervină pe piaţa cu un ajutor de criză pentru economie… Speranța reînnodării unor legături de sprijin politic care au fost tăiate, în ultimul timp.

Recent, secretarul trezoreriei, Steven Mnuchin, a retras sprijinul oferit mai multor programe ale Fed, în valoare totală de 455 miliarde de dolari. În declarația sa pentru Congres, publicată în avans, acesta a spus că „economia a făcut progrese remarcabile după recesiunea cauzată de pandemie. Acum, ajutoarele de stat, suplimentare, nu ar mai trebui să fie acordate tuturor, ci direcţionate precis, spre exemplu către companiile mici care încă luptă pentru a recupera pierderile”. Decizia lui Mnuchin de a retrage sprijinul pentru unele programe de urgență a primit multe critici din partea Fed. „Programele ar mai fi putut oferi sprijin, pentru încă o perioadă timp”, a declarat recent, cu privire la aceiaşi decizie, presedintele Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans.

Între timp, Fed a extins deja o serie de programe cheie care nu au fost afectate de această dispută. Printre acestea se regăseşte programul de achiziție pentru obligațiuni corporative pe termen scurt (Commercial Paper Liquidity Facility), care este destinat să susțină fluxul de creditare al companiilor. Fed nu se așteaptă la o schimbare economică majoră până în a doua jumătate a anului 2021.

Presedintele Federal Reserve Bank of Dallas, Robert Kaplan, estimează că Statele Unite ar putea „să se confrunte cu trei până la șase luni, foarte dificile”. Chiar dacă economia pare să rămână pe un trend ascendent, criza sanitară încă nu dă semne că ar slăbi în intensitate. „De aceea continuăm să ne pregătim”, a adăugat Robert Kaplan pentru Reuters. În același timp, el a lăsat să se înţeleagă că Fed va oferi piețelor o politică monetară mai relaxată, în cadrul adunarii generale care va avea loc, probabil, la mijlocul acestei luni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here