Sectorul bancar a înregistrat anul trecut un profit ce depăşeşte 5 miliarde lei

0
1724

Potrivit estimărilor făcute de Bogdan Belciu, partener Consultanţă pentru Management în cadrul PwC România, rezultatul consolidat al celor 37 de bănci din ţara noastră a fost mai mare anul trecut faţă de cel din 2016, subliniind că, în primele trei trimestre din 2017, sistemul bancar a avut un profit total de peste 4 miliarde lei.În 2016, acesta a atins o valoare de circa 4,26 miliarde lei, faţă de aproximativ 4,88 miliarde lei în 2015.

Bogdan Belciu a mai anunţat că impozitul pe profit plătit în perioada 2012-2016 de băncile care activează pe piaţa noastră a totalizat 1,4 miliarde lei, adică puţin peste 300 de milioane de euro

Astfel, PwC confirmă cifra anunţată, anul trecut, de ziarul BURSA, potrivit căreia, în perioada 2011-2015, impozitul pe profit plătit de băncile din ţara noastră s-a ridicat la 1,3 miliarde lei, adică circa 288 de milioane de euro.

La vremea respectivă, Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa spunea că aproape trei sferturi dintre băncile de la noi nu au plătit impozit pe profit, în ultimii zece ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, sublinia oficialul, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).

În contextul în care Ionuţ Mişa afirma că băncile recurg la “optimizări fiscale” pentru a nu plăti impozit pe profit şi că vând credite fără restanţe după ce le includ în portofoliile de împrumuturi neperformante, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat acţiuni de control la unele bănci, câteva dintre acestea fiind finalizate şi Fiscul impunându-le sume suplimentare de plată.

Presa a anunţat, recent, ce impozite au plătit băncile în primele trei trimestre din 2017. Trebuie ţinut cont, însă, că instituţiile de credit, după ce plătesc impozit anticipat de-a lungul anului, îşi deduc din profit pierderile aferente anilor anteriori, de multe ori înregistrând pierdere fiscală, ceea ce presupune că nu datorează impozit pe profit, după cum ne-au explicat experţii fiscali.

Menţionăm că în anii 2012 şi 2014 băncile au înregistrat pierderi, de 2,3 miliarde şi, respectiv, 4,7 miliarde lei, profitul cumulat din 2013 ridicându-se doar la 49 milioane lei.

Conform unui studiu comandat de Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi realizat de PwC, totalul impozitelor plătite la stat din partea sectorului bancar (impozit pe profit, contribuţia salariaţilor din domeniu, contribuţiile sociale ale angajaţilor şi cele ale angajatorilor), în perioada 2012-2016, s-a cifrat la circa 13,5 miliarde lei, respectiv 1,47% din totalul veniturilor fiscale.

Studiul citat mai arată, printre altele, că salariul mediu brut lunar în industria bancară, în anul 2016, a fost de două ori mai mare decât media naţională şi la un nivel mai ridicat decât în 90% din ramurile de activitate ale economiei naţionale. Sistemul bancar a avut un număr mediu de 57.887 de angajaţi, în perioada 2012-2016, numărul locurilor de muncă suplimentare create/menţinute fiind mai mare datorită efectului multiplicator asupra restului economiei, apreciază sursele citate.

Ultimii doi ani au fost marcaţi de fuziuni şi achiziţii, dar şi de ieşirea unor bănci de pe piaţa autohtonă, arată studiul prezentat într-o conferinţă de presă.Specialiştii prezenţi la eveniment au subliniat că din ce în ce mai multe fonduri de investiţii sunt interesate să investească în ţara noastră. “România reprezintă în continuare o piaţă atractivă cu oportunităţi deosebite de dezvoltare”, a menţionat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank.

Specialiştii din sectorul bancar reiterează că România este unul din cele cinci state membre UE ale căror sisteme financiare nu au necesitat intervenţii guvernamentale în perioada 2007-2016.

Cătălin Pârvu, CEO Piraeus Bank, a menţionat, printre altele, că băncile ar trebui să finanţeze mai mult producţia de la noi, dar că trebuie văzut ce condiţii ar trebui create pentru bănci în vederea creditării pe maturităţi mai lungi. Domnia sa a mai spus că lipseşte o bancă de investiţii, care să finanţeze băncile în această activitate a lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here