Se ingusteaza perimetrul de dobanzi

§  La conferinţa de presă după decizia de menţinere a dobânzii de politică monetară la 1,75%, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus că banca centrală este pregătită să folosească toate instrumentele la momentul oportun. Vedem în această declaraţie posibilitatea îngustării coridorului simetric de dobânzi pentru facilitatea de depozit şi facilitatea de creditare, ceea ce ar putea conduce la o creştere minoră a dobânzilor interbancare. Vorbind despre legea dării în plată şi deprecierea leului spre 4,50, guvernatorul BNR nu a exclus o legătură între ele, schimbările frecvente ale cadrului legislativ afectând încrederea investitorilor.    

§  Cursul EURRON comunicat joi de BNR a depăşit pragul de 4,50 pentru prima dată de la începutul lunii februarie, fiind stabilit la 4,5021. În ultimele zile, o tendinţă similară de depreciere a monedelor naţionale a fost resimţită şi pe pieţele valutare din Varşovia şi Budapesta, ceea ce sugerează o poziţionare a unor investitori internaţionali peste care s-au suprapus şi factori locali.  

§  Ministerul de Finanţe a vândut certificate de trezorerie cu scadenţa în mai 2017 în valoare de 961 milioane lei, uşor sub nivelul planificat de 1 miliard de lei, la un randament mediu de 0,7%. La licitaţia anterioară pentru certificate de trezorerie cu maturitatea la un an care a avut loc pe 4 aprilie randamentul a fost de 0,66%. Cererea investitorilor a fost amplă (2,1 miliarde lei), dar şi randamentele solicitate au fost mai mari decât în trecut. Ministerului de Finanţe a continuat strategia de ţinere sub control a costului împrumutului în detrimentul volumului emisiunii.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here