Romgaz, Transgaz şi Conpet vor distribui dividende speciale de aproape un miliard de lei, jumătate din suma estimată de Guvern în nota de fundamentare a rectificării bugetare

0
1764

Companiile care vor completa necesarul pentru a acoperi gaura din buget provocată de măsurile populiste (creşterile salariale, ale punctului de pensie şi alte măsuri sociale) vor fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Transelectrica.

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget, în avans, sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, primele trei companii care au primit deja astfel de cereri fiind Romgaz, Conpet şi Transgaz.

 Nota de fundamentare a rectificării bugetare anunţate de Guvern include precizarea că „veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende”.  Alte mari companii energetice din portofoliul Guvernului, prin ministerele Energiei şi Economiei, care vor fi chemate să contribuie la veniturile bugetului de stat prin plata de dividende suplimentare, pot fi, printre altele, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Transelectrica.

Potrivit unui anunţ remis Bursei de Valori Bucureşti , Ministerul Economiei a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) a Transgaz, pentru distribuirea sub formă de dividende a 171 milioane lei din soldul de la finalul anului trecut.

 ”În conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, SNTGN Transgaz informează pe toţi cei interesaţi asupra faptului că Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, în calitate de acţionar majoritar, în numele statului, al SNTGN Transgaz, a solicitat convocarea unei Adunări Generale Ordinare a Acţionarilor, având pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub formă de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente în soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor „alte rezerve” şi „rezultatul reportat” ”, se arată în document.

Anterior, şi Romgaz şi Conpet au anunţat investitorii că acţionarul majoritar – statul român, prin ministerul Energiei – solicită plata unor dividende suplimentare în valoare totală de 825 de milioane de lei.

În cazul Romgaz, ministerul Energiei a cerut distribuirea a 750 de milioane de lei sub formă de dividende. Cum ministerul deţine 70% din capitalul social, bugetul de stat mizează pe un venit suplimentar de circa 525 de milioane de lei.

“În conformitate cu art. 122 din Legea 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează piaţa în legătură cu solicitarea primită de la Statul Român în calitate de acţionar al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. (cota de participare de 70,0071% din capitalul social), reprezentat de Ministerul Energiei, cu privire la convocarea de îndată a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor având ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 750.000.000 lei, sub formă de dividende, în temeiul prevederilor art. II si art. III din OUG nr. 29/2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii”, se arată în anunţul Romgaz privind convocarea AGA. Romgaz a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obţinut în 2016.

La rândul său, Conpet a anunţat că ministerul Energiei cere distribuirea sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, ceea ce ar aduce suplimentar la bugetul public circa 50 de milioane de lei, în condiţiile în care statul controlează 58,7% din acţiunile operatorului de transport hidrocarburi lichide.

Solicitarea ministerului apare la scurt timp după ce fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, îl acuza pe Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, că “sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei”.

În urmă cu câteva zile, fostul şef al ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, scria pe pagina sa de Facebook că ministrul Energiei încearcă cu disperare să strângă bani de la companiile de stat.

“Pentru informarea corectă a dvs., aflaţi că, de la înălţimea funcţiei sale, ministrul Mişa, personal, a sunat în disperare de cauză la şefii companiilor naţionale pentru “a face rost” de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispoziţia acestora, după ce anterior li se “confiscaseră” deja rezevele. După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica…”, scria în urmă cu câteva zile Gelu Ştefan Diaconu, pe contul său de Facebook.

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de Ordonanţă de urgenţă care arată că veniturile bugetului de stat pe anul 2017 se diminuează pe sold cu suma de 1,3265 miliarde lei, iar cheltuielile se diminuează, pe sold, cu suma de 347,7 milioane lei.

Întrebat, la finalul BPN al PSD, despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat Romgaz şi Conpet să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat: “Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, tronsonul de autostradă Braşov — Ploieşti . Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener”.

 Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă.

 “Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum”, a afirmat prim-ministrul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here