Renate Weber: “Decizia de a nu fi primiţi în Schengen – eminamente rezultatul unui discurs pur populist”

0
1802

Renate Weber, Grupul Alianţei Liberalilor si Democraţilor pentru Europa:

„ Cred că avem un mare handicap şi nu va fi uşor să-l recuperăm. În sensul în care noi înşine am acceptat o poziţie cumva de subordonare, în loc să fim parteneri cu depturi egale. Nu ne-am susţinut interesul nici când am negociat aderarea la UE, şi nici după aceea nu am demonstrat că ştim ce e bine pentru noi şi ce vrem. Am acceptat criticile şi indicaţiile celor din UE şi când aveau şi când nu aveau dreptate.
Aşa că mai întâi ar trebui să începem să le arătăm că ne interesează în egală măsură viitorul UE, dar şi apărarea intereselor noastre. Dar ştim care sunt interesele noastre? Nu sunt convinsă. Şi chiar după ce le identificăm va trebui să treacă ceva vreme în care să convingem”.

Potrivit Mediafax, la scurt timp după ce Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că zona Schengen ar trebui extinsă, o serie de oficiali germani s-au declarat împotriva intrării României şi Bulgariei înainte de îndeplinirea condiţiilor de aderare.

Joachim Herrmann, ministrul de Interne al landului Bavaria şi membru al formaţiunii ultraconservatoare Uniunea Creştin-Socială (CSU), a criticat dur propunerea lui Juncker.

“Este prea multă corupţie şi crimă organizată în aceste ţări. România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile zonei Schengen”, afirmă Herrmann.

Thomas Strobel, ministrul de Interne al landului Baden-Wurttemberg, a declarat că deşi cele două state au înregistrat progrese în eforturile de combatere a corupţiei şi infracţionalităţii, “însă nu au ajuns încă la maturitatea necesară pentru aderarea la Schengen”.

La rândul său, social-democratul Boris Pistorius, ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, a explicat că “atât timp cât este neclar cum putem organiza protecţia frontierelor europene într-un mod riguros, nu putem accepta mai multe ţări în zona Schengen”.

O poziţie mai moderată a avut-o cancelarul Angela Merkel, care a declarat că doreşte o extindere a zonei Schengen, adăugând însă că cele două ţări trebuie să îndeplinească condiţiile de aderare.

Săptămâna trecută, în discursul său anual privind starea Uniunii Europene, preşedintele Comisiei Europene a îndemnat la primirea României şi Bulgarei în Schengen.

“Este timpul să aducem România şi Bulgaria în zona Schengen”, a declarat oficialul european.

Merkel a mai afirmat că, în principiu, propunerea lui Juncker este o “abordare rezonabilă”.

Opinia miniştrilor regionali de Interne este împărtăşită şi de sindicatele poliţiei din Germania. Rainer Wendt, şeful Deutsche Polizeigewerkschaft, a indicat că se îndoieşte că România şi Bulgaria îndeplinesc toate condiţiile pentru aderarea la zona Schengen.

Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că nu este de acord cu primirea rapidă a României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, precizând că deşi împărtăşeşte viziunea preşedintelui Comisiei Europene despre viitorul Blocului comunitar, “mai este drum lung până acolo”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here