România nu are capacităţi de implementare pentru a abosorbi fonduri europene

0
637
fonduri-europene

Domnul Florian Marin, expert fonduri europene, a afirmat că România nu are, în acest moment, capacităţi de implementare care pot să absoarbă zeci, sau poate chiar sute, de milioane de euro în a converti respectivele resurse în măsuri benefice pentru stat, iar aceasta este o problemă a României.

Domnia sa a subliniat faptul că România trebuie să creeze capacităţi pentru implementarea absorbţiei acestor bani, adăugând: „Trebuie să fim conştienţi că este necesară o autoritate, un organism, care să administreze coerent banii care sunt livraţi către piaţă”.

Expertul în fonduri europene a atras atenţia asupra faptului că, din perioada de programare 2014-2020, primii trei ani, sunt rataţi, în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene.

Domnul Marin a declarat: „La capitolul plăţi pentru beneficiari, observăm că s-au făcut progrese în ultimul an. 2014 a fost un an dedicat cadrului programatic, în 2015 ne-am «jucat» puţin cu condiţionalităţile ex-ante şi ne-am străduit să închidem perioada de programare 2007-2013 (n.r. noi, ca stat), iar alături de 2016, sunt ani pierduţi în ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, pentru că nu am reuşit să livrăm acele proceduri, acel sistem de management care, ulterior, să fie acreditat şi aşa mai departe. Aceasta nu este, însă, o situaţie singulară la nivelul ţării noastre, ci ea este întâlnită şi în alte state membre”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here