România are nevoie de politici economice sănătoase, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilităţi

0
1447
fmi

Delegaţia FMI condusă de Reza Baqir, şeful misiunii pentru România, a participat joi la o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. „Temele abordate s-au axat pe evoluţiile economice recente ale României. Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani a României, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilităţi”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirii, a fost prezentată nevoia de a regândi trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici şi măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei României.

Reprezentanţii FMI au arătat, în acest sens, că România are nevoie de creşterea performanţelor în absorbţia fondurilor europene şi îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor de către ANAF, dar şi de asigurarea predictibilităţii şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupţiei.

„Preşedintele României a menţionat importanţa creşterii încrederii în economia României, prin politici publice credibile, eficienţă şi transparenţă a cheltuielilor publice, dar şi printr-un cadru competitiv pentru mediul de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Autorităţile europene şi analiştii economici sunt de părere că bugetul construit de Guvern pentru anul 2017 este extrem de optimist, ei fiind îngrijoraţi că deficitul bugetar nu numai că va fi depăşit, ci va avea şi cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, în condiţiile în care sunt realizate numeroase şi semnificative măriri de salarii şi pensii, fără măsuri eficiente de acoperire a acestora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here