România, alături de Ungaria, are printre cele mai mari preţuri la energie din regiune

0
430

Conform datelor Transelectrica şi OPCOM, preţul energiei electrice pe piaţa spot din România este joi – 09 mai 2019 – printre cele mai mari din regiune, similar cu cel din Ungaria, pe fondul închiderii unui reactor nuclear şi al unei producţii foarte mici de energie eoliană

Astfel, în România şi Ungaria preţul este de 55 de euro pe MWh, în timp ce în Cehia şi Slovacia, ţări cu care piaţa spot din România este cuplată, preţul ajunge la 43 de euro pe MWh.

La ora 10:45, consumul naţional de energie era de 7.429 MW, iar producţia, de 7.207 MW, diferenţa de 222 MW fiind importată.

Aceasta deoarece deficitul de energie provocat de închiderea planificată a reactorului 2 de la Cernavodă pentru toată luna mai, dar şi de producţia foarte mică de energie eoliană nu a putut fi acoperit de electricitatea hidro, care are o pondere foarte mare, de regulă, în această perioadă a anului.

Astfel, energia hidro asigura, la ora menţionată, 48% din producţie, fiind urmată de cărbune – 26%, nuclear – 9%, energie fotovoltaică – 8%, hidrocarburi – 6%, energie eoliană – 0,74%, biomasă – 0,73%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here