România a ajuns cel mai mare producător de porumb din UE

0
903

Anul trecut, România a avut cea mai mare producţie de porumb din istoria ţării, de aproape 19 milioane de tone, asigurând astfel aproape o treime din pro­duc­ţia totală de porumb din Uniu­nea Europeană.

Ast­fel, România a obţinut locul I în UE. Cele 18,9 milioane de tone de porumb produs valorează aproa­pe 3 miliarde de euro. Recolta totală de cerea­le în 2018 a fost de peste 31,8 milioane de tone.

Această performanţă neaşteptată reusită de agricultura autohtonă este umbrită, din nefericire, de faptul că, în top 10 producători de porumb după suprafaţa cultivată, doar 4 producători au acţionariat 100% românesc, ceilalţi 6 având acţionariat majoritar sau total străin, scrie zf.ro.

Anul trecut, cel mai mare producător local după suprafaţa cultivată a fost Agricost (ferma In­sula Mare a Brăilei), cea mai mare fermă de cereale şi oleaginoase din România, deţinuă de arabii de la Al Dahra. Agricost exploatează peste 56.000 de hectare.

După Agricost, următoarele poziţii în to­pul celor mai mari producători de porumb în 2018 sunt ocupate de companiile Comcereal  şi Trans­avia, ambele cu capital românesc. Com­ce­­­real Vaslui (CCEV) este una dintre principalele firme ale grupului Racova.

Atipic, pe locul trei s-a situat grupul Trans­avia, cel mai mare business din industria cărnii de pui de pe plan local, deţinut de antre­pre­­norul Ioan Popa.

Al patrulea cel mai mare beneficiar de sub­ven­ţie din 2018 pentru suprafaţa de porumb cul­ti­­vată a fost Oltyre, companie care se ocupă de cul­tivarea cerealelor, controlată de Mihai Anghel. Oltyre a încheiat 2017 cu venituri de 130 milioane de lei.

Compania AgroChirnogi din Călăraşi, deţi­nută de omul de afaceri libanez El Khalil, s-a situat pe locul cinci în topul subvenţiilor atrase după suprafaţă de porumb cultivată.

Pe locul şase se află JD Agro Cocora, com­pa­nie care are ca obiect principal de activitate culti­varea cerealelor şi face parte din grupul Romania Farm Invest A/S, controlat de danezul Erik Jantzen.

Pe locul şapte şi locul opt s-au situat com­pa­niile Agricola San Giorgio, detinută de fa­milia Conti din Italia, respectiv compania te­leor­­măneană Agrinatura, cu acţionariat britanic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here