Profilul economic al zilei

actiuni piete americane

Ministerul de Finanţe a anunţat vineri noi criterii de evaluare pentru băncile care participă în programul Prima Casă. Scopul noilor reglementări este încurajarea băncilor să acorde credite ipotecare standard, fără garanţii de stat. Ministerul de Finanţe va lua în calcul în viitor în momentul alocării plafoanelor de garanţii de stat raportul dintre creditele acordate în cadrul programului Prima Casă şi creditele ipotecare standard acordate persoanelor fizice. Finanţările prin programul Prima Casă reprezintă aproximativ 2/3 din totalul creditelor ipotecare acordate de băncile locale.

 Câştigul salarial mediu brut a crescut cu 14,6% în octombrie conform mediei mobile pe 12 luni în contextul unor majorări consistente de salarii în administraţia publică (+23,2%) şi în sectoare cu o prezenţă importantă a guvernului (sănătate +32,5%, educaţie +18,1%). Salariile din industria prelucrătoare, un sector orientat în mod tradiţional către export, au fost mai mari cu 12,9% în medie în ultimele 12 luni faţă de cele 12 luni anterioare, în condiţiile în care companiile private se află în competiţie pentru forţa de muncă bine calificată.

 Importurile lunare de bunuri au atins un maxim istoric de 7,1 miliarde euro în octombrie în timp ce exporturile au fost mai mici (5,8 miliarde euro), ceea ce a condus la un deficit comercial lunar de 1,3 miliarde euro. Importurile de maşini şi echipamente şi cele de produse manufacturate utilizate în special pentru consum au fost consistente în luna octombrie. Politicile fiscale şi salariale relaxate implementate de guvern pun presiune pe importurile de bunuri de consum în prezent.

 Leul a fost stabil în jurul nivelului de 4,63 în raport cu euro săptămâna trecută. BNR a injectat în piaţă 8,7 miliarde lei prin intermediul unei operaţiuni repo care a avut loc lunea trecută şi care va ajunge astăzi la scadenţă. Un alt element care a susţinut lichiditatea din piaţa monetară a fost creşterea sezonieră a plăţilor efectuate de Ministerul de Finanţe la sfârşit de an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here