Profilul economic al zilei

Guvernul a adoptat ieri o ordonanță de urgență prin care modifică radical sistemul de asigurări sociale, modificare care constă în mutarea aproape în totalitate a sarcinii asupra salariaților. Conform ordonanței, nivelul total al contribuțiilor sociale se reduce la 37,25% (35% pentru salariați și 2,25% pentru angajatori), de la 39,25% anterior. Concomitent, impozitul pe venit va fi redus la 10% de la 16%.

Printre altele, noul cadrul legislativ pune în aplicare o directivă europeană care va limita posibilitatea repatrierii profiturilor de către companiile cu capital străin. Modificările aduse sistemului fiscal vor crea un deficit estimat la 5,2 miliarde lei în bugetul de stat, care, conform ministrului de finanțe, va fi acoperit printr-o colectare mai bună a impozitelor și prin eliberarea de fonduri suplimentare rezultate din reducerea contribuției la sistemul de pensii administrat privat la 3,75% de la 5,1% actual. Ordonanța de urgență a fost criticată de asociațiile oamenilor de afaceri și investitorilor, în timp ce sindicatele se tem că majorarea contribuțiilor sociale nu va fi însoțită de o creștere proporțională a salariului brut. Într-o conferință de presă care a avut loc ulterior ședinței de guvern, ministrul finanțelor a declarat că un număr de 157.798 companii din România nu au plătit contribuții sociale pentru cei 2,08 milioane salariați pe care îi au. Într-adevăr, acesta ar putea fi de fapt adevăratul motiv din spatele modificărilor importante adoptate, modificări care cu sau fără o creștere proporțională a salariului brut în unele cazuri, va genera resurse suplimentare la bugetul de stat. Ordonanța de urgență intră în vigoare la 1 ianuarie 2018. 

§  OMV Petrom a raportat rezultate foarte bune în primele nouă luni din 2017, respectiv un profit net de 1,8 miliarde lei, adică mai mult decât dublu raportat la perioada similară din 2016. Performanța a fost în principal generată de linia de business “Explorare și Producție” cu un profit operațional de 1,2 miliarde lei (comparativ cu 242 milioane lei în primele nouă luni din 2016), în principal ca efect al recuperării cotației petrolului. Linia de business “Rafinare și Marketing” a raportat un profit operațional de 1 miliard lei, cu 23% peste cel din perioada corespunzătoare a anului trecut, reprezentând o sursă de stabilitate pentru profilul de profitabilitate al Petrom în contextul volatilității rezultatului segmentului de business reprezentat de producția de hidrocarburi. Subsegmentul de rafinare de produse petroliere a fost susținută de marjele de rafinare atractive, precum și de consumul în creștere care se estimează că va continua să încurajeze cererea de produse petroliere.

§  Transgaz a anunțat că decizia Adunării Generale a Acționarilor în data de 23 octombrie 2017, cu privire la aprobarea distribuirii unui dividend suplimentar în cuantum de 14,52 RON / acțiune, a fost contestată în instanță. Reclamantul a solicitat suspendarea acestei decizii până la pronunțarea unei hotărâri definitive cu privire la acțiunea de anulare. Adunarea generala de la Transgaz a aprobat o distribuție suplimentară de numerar de 14,52 lei pe acțiune, reprezentând 171 milioane lei, din profitul nedistribuit și din alte rezerve ale companiei. Data ex-dividend pentru distribuția dividendelor a fost 7 noiembrie, timp ce data plății a fost stabilită pentru 28 noiembrie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here