Profilul economic al zilei

Andrei Radulescu -economist sef Banca Transilvania

Producţia industrială a crescut foarte puternic în luna mai (+17,3% faţă de mai 2016, date neajustate sezonier), susţinută de industria prelucrătoare orientată spre export (+18,6% anual). Rezultatele slabe din luna aprilie explicate printr-o activitate mai redusă în jurul sărbătorilor de Paşti au fost lăsate astfel în urmă iar industria a atins în mai cel mai ridicat ritm din ultimii patru ani. Avansul a fost susţinut de fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice si optice, industria auto, fabricarea hârtiei, industria textilă. Datele sunt pozitive pentru menţinerea sub control a deficitului comercial pe partea de bunuri în contextul importurilor ridicate de bunuri de consum din prezent.

Leul a fost cotat de către BNR la 4,5680 în raport cu euro, în apropierea nivelului din ziua precedentă, în condiţiile unui volum mediu al tranzacţiilor valutare. Pe alte pieţe din regiune tendinţa a fost fie de evoluţie plată a monedelor naţionale, fie de întărire uşoară.

Ministerul de Finanţe va organiza joi o licitaţie pentru obligaţiuni în valoare de 700 milioane lei cu scadenţa în februarie 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here